Julgransljus i februari, tala om miljöinnovation! Dessutom gläds vi åt stöd från EU:s Regionalfond för utveckling av glaspolering. Bilden är på Star Tradings ”Revolutionerande lågenergilampa. Klicka här för mer ur resp. pressmeddelanden.  Naturligtvis började julgransljusen i december. Då köpte bl.a. flera kommuner in en tidigare variant av lampan. Svenljunga kommun bytte lampor i sina 1000 ljusstakar och minskade därigenom sin strömförbrukning med i storleksordningen 20000 kWh och lika många kronor under tiden från första advent till tjugondedag Knut.

En traditionell E10 topplampa som finns i de flesta adventsljusstakar och julgransbelysningar har en effekt på omkring 3W. Den nya lampan förbrukar endast 0,1W det vill säga 97% mindre, med besparingar för både miljön och plånboken.

LED håller dessutom mycket längre, cirka 10000 timmar jämfört med de omkring 1000 timmar som en traditionell topplampa håller. Du hinner alltså förbruka 10 vanliga lampor på samma tid som en LED-lampa utan att den är 10 gånger så dyr. Den längre livslängden innebär också 90% mindre elektronikavfall och till skillnad från vissa andra lågenergilampor innehåller inte LED-lampor kvicksilver eller andra miljöfarliga ämnen.

Med traditionella lampor måste du hitta rätt lampa till rätt armatur. Lampan till din femarmade ljusstake passar inte i din sjuarmade eftersom spänningen är lägre. Den universella LED-lampan klarar dock ett spänningsintervall på mellan 10 och 46V utan att ljusskenet eller livslängden påverkas. Samma lampa kan därför användas i alla seriekopplade produkter från femarmade ljusstakar upp till 25-ljus julgransbelysning samt i 12V och 24V parallellkopplade ljusstakar, alltså snart sagt alla produkter som använder E10 lampor.

Tack vare den längre livslängden och den lägre förbrukningen kompenseras det högre priset med råge. En livscykelanalys där inköpskostnad, strömförbrukning och livslängd beaktas visar att de totala kostnaderna minskar med 83%.

Den universella LED-lampan finns även med klart glas och varmvitt sken som till förväxling efterliknar skenet hos de traditionella lamporna. Utan att köpa en ny armatur kan man nu uppgradera sin gamla ljusstake genom att bara byta lamporna och därigenom göra en insats för miljön samtidigt som man sparar pengar. För första gången finns nu en universell lågenergilampa med E10 sockel och den är unik på marknaden. Länk till Star Trading: www.startrading.se

 Glafo är Nordens enda glasforskningsinstitut. Det ligger i Växjö och har beviljats 1,8 miljoner kronor ur EU:s regionala strukturfond för projektet ”Polering av glas med vattenskärteknik – gränsöverskridande samarbete för hållbar utveckling”. Dessutom bidrar nationella offentliga medfinansiärer i form av Regionförbunden i Kalmar och Blekinge, Swedish Waterjet Lab, Lunds universitet samt Glafo med 2,7 miljoner kronor.

Genom ett unikt samarbete mellan kompetensområdena glas och vattenskärteknik ska en ny process för att polera glas tas fram. Den nya processen blir ett miljövänligt alternativ till dagens syrapolering som ska fasas ut från konstglasindustrin. Tekniken som ska utvecklas i projektet gör det även möjligt att polera ytor som inte går att polera med dagens teknik inom planglasbearbetning. Det gäller komplicerade geometrier, hål med liten diameter och urtag med skarpa hörn.

Genom att polera alla kanter ökar den mekaniska hållfastheten på glaset. Det ökar potentialen att använda glas som bärande element vid konstruktioner och ger nya arkitektoniska möjligheter. I projektets förlängning kommer polertekniken även att kunna anpassas till andra material som t ex sten, metall och polymerer.

Projektet är på tre år och drivs av Glafo i nära samarbete med Swedish Waterjet Lab vid Blekinge Tekniska Högskola. Glafos hemsida: www.glafo.se