Det var en underbar dag. Ädste sonen Carl spelade i tennisturneringen Kongsvinger Cup. Banorna låg skönt inbäddade i skogen. Efter mer eller mindre speluppehåll i några år har han tagit upp spelet i Oslo TK. Detta var första tävlingen. Och han vann den! Sedan åkte vi till Jönköping. Av en slump satte jag på sommar sent på kvällen. Jag träffade Margot Wallström för några år sedan. Hon gjorde ett starkt intryck på mig. Det jag hörde av sommar var också bra.  

Om Du hörde så känn efter en gång till på detta citat som hon tillägnade  Göran Persson och andra som vill vara höjdare. Annars kan du njuta av det helt fräscht. ”Att vara chef är en position. Att vara ledare är en relation”. Dessförinnan gav hon ett härligt exempel på detta.

Hon berättade den moderna klassikern om hur hon fick igenom REACH – lagstiftningen – EU:s satsning på kemikalieskydd för människor.  Ja, det var förstås inte bara hon som gjorde att Kommissionen lyckades. Men starka intressen berörs allvarligt av REACH. Lagstiftningen är krävande och komplicerad. Det finns lobbyorganisationer i Bryssel och Strasbourg. Jag blev förvånad att de lyckades få igenom så mycket.

Hon lät göra en blodanalys på sig själv. Så fick hon reda på alla främmande kemiska ämnen i kroppen. Det blev många, trots att hon i den bemärkelsen kan jämföras med Du och jag och vem som helst. Där fanns också DDT som varit förbjudet i decennier och som hon genom amingen överfört till sina barn. Det behövs ju inte bara miljöinnovationer utan också ett samhällssystem med styrförmåga.