mlkmemorialliten.JPGI två dagar har jag tänkt på vad tro och omgivning betyder för utveckling av miljöinnovationer. Det började när turistbyrån i Atlanta tipsade att gå längs Auburn Street. Under tiden för stark segregation i Georgia var det här de välbeställda svarta bosatte sig. Gatan var vacker och fick namnet Sweet Auburn. Här skapades de första företagen i Georgia som ägdes av svarta.

På Sweet Auburn utvecklade USAs första svarta miljonär, en kvinna sin verksamhet.  Hon hette Madam C. J. Walker. Hon var i skönhetsbranschen. Vår självutnämnde utslagne guide berättade att hon var först med föregångarna till både locktång och plattång. Sant, vad vet jag? Men ett exempel på hur företag kan växa i lämpliga miljöer är det.

Martin Luther King Jr. (MLK) ledde avgörande steg för Medborgarrättsrörelsen i USA. Hans mormor var en av de första svarta kvinnorna med universitetsutbidning. Han talade mycket med hennne. Hon uppmuntrade honom. Hans far var Pastor i Ebenezer Baptist Church på Auburn street. Det var redan då en av landets främsta svarta kyrkor. Pastorer var länge de som fick tala för övriga svarta. De var ju inte anställda av vita. MLK passerade skolor på rekordtid, prästvigdes och avlade Doktorsexamen i filosofi.

I Montgomery, Alabama blev han som mycket ung pastor ledare för en meborgarrättsbojkott. Motståndet var massivt och innovativt. Besök memorial center och Du kommer knappast att tro dina ögon. Han trodde starkt på icke-våld, men fann det svårt att hitta utvägar. MLK besökte Nehru i Indien för att studera Mahatma Gandhis tekniker på nära håll. Resten är historia men påverkar fortfarande vår framtid.

Omgivningen hade format honom till en extraordinär människa. Studieintresset och den starka tron på att finna lösningar var avgörande delar i detta. Söndagens gudstjänstbesök i Historical Ebenezer Baptist church gav en inblick i trons gemenskap. Vi var de enda vitingarna. Alla vi besökande gäster fick resa sig upp och hälsades välkomna med sång. Sedan handhälsade alla runt omkring oss. Vi kände oss riktigt välkomna. Tvåtimmarsgudstänsten gick fort, med en härlig kör och en retoriskt mycket skicklig besökande pastor. Samspelet med församlingen var härligt att uppleva.   

Tron har haft en avgörande betydelse för utvecklingen i Atlanta och USA. En viktig orsak har varit hoppet om en bättre värld och den starka tron på att Du kan göra en skillnad, samt inte minst stödet rån en gemenskap. Behöver också miljöinnovatörer en stark tro?