Två glädjeämnen i dag: 
  1. Manodo har utsetts till Bästa Tillväxtföretag 2008 av Business Region Göteborg.
  2. Det Femte Europeiska forumet om Eco-Innovation ska arrangeras i Budapest 15-16/10.

Manodo firar vi med att påminna om fjolårets Manodo Energy Awards. Vår länk SmartKundstyrdFjärrvärme (NordiQ) fick då priset i kategorin Nytänkaren. I våras var NordiQ också med i finalen i Tävlingen MILJÖINNOVATION. Mats Lindgren, en av grundarna syns här från finalutställningen.Manodo fick priset på Inspirationsdagen 30 september av Göran Johansson, styrelseordförande i Business Region Göteborg. Företaget startade 2000 med affärsidén att erbjuda fastighets- och energibolag ett webbaserat energisparverktyg. Manodos system har redan sparat åtskilliga miljoner i energikostnader samtidigt som miljöbelastningen minskat. Juryns motivering för att utse Manodo till Bästa Tillväxtföretag 2008:

Med en omsättningsökning på 1 125 procent och fantastiska framgångar på marknaden personifierar Manodo det offensivt satsande tillväxtföretaget. Att man parallellt med sin lönsamma basprodukt fortsatt utveckla även nästa generations användningsområde vittnar om en strävan att hela tiden ligga steget före. Företaget omsätter dessutom nyckel-begreppet Hållbar Tillväxt i praktiken genom att tjäna pengar på att spara energi åt andra.

I dag har Manodo ca 50 anställda och omsätter ca 71 mkr. Nu tar man nästa steg på energisparområdet med SBox – ett verktyg som hjälper hyresgästerna att ta mer aktiv del i energisparandet. På en liten display i hallen kan man läsa av sin energiförbrukning, berättar Johan Stråkander, marknadschef på Manodo. Via den tryckkänsliga displayen kan man dessutom bland annat boka tvättstugan, göra felanmälan, kolla väderutsikterna, trafikläget och busstider. Det går att ansluta porttelefon med kamera, trygghetslarm och en mängd andra tjänster.

SBox testas sedan en tid tillbaka i pilotprojekt för Allmännyttan i Stockholm och Göteborg. Nyligen gjordes även en utvärdering bland hyresgästerna som visade att de gillar SBox. Navet är en öppen plattform för tjänster och information. Många leverantörer har visat intresse att utveckla tjänster för systemet.

– Tillväxtpriset inspirerar oss förstås att fortsätta på den inslagna vägen, säger Johan Stråkander. Det, tillsammans med det stora intresset för vår nya SBox, visar att vi ligger rätt i tiden. Det verkar som vi utvecklat något som alla väntat på utan att veta exakt hur det skulle se ut. http://www.manodo.se/

The fifth European forum on Eco-innovation takes place in Budapest 15-16 October. The European Forum on Eco-innovation brings together business and policy perspectives. The event explores strategic orientations for eco-innovation and environmental technologies, in support of the EU Environmental Technologies Action Plan (ETAP). The Forum will be held in Budapest, Hungary, in conjunction with the International Trade Fair for Environmental Protection and Municipal Technology, Őkotech 2008. It is organised jointly by the Hungarian Ministry of Environment and Water and the European Commission.

The rapid development of emerging technologies such as bio-technologies, nano-technologies, ICT and robotics offers the opportunity to achieve disruptive step-changes. However, as the technological opportunities become apparent the potential negative side-effect, especially risks to health or the environment and ethical issues, gain increased attention. With inconclusive evidence regarding opportunities and risks, emerging technologies provide policy-makers, academics and businesses enough room for contradictory debates.

This event explores the emerging environmental technologies in the field of recycling and waste and bio-based products. The focus will be on, but not restricted to, the markets identified by the European Commission in the Lead Market Initiative. These are promising emerging markets in which the EU has the potential to become world leader and where public policy authorities can play a major role in accelerating the uptake of new and innovative environmental technologies.

Vidare information på: http://ec.europa.eu/environment/ecoinnovation2008/2nd_forum/index_en.htm