Vår länk SolRenarVatten har fått årets Skapastipendium. Grattis till SKAPA och Petra Wadström !!! Detta är årtiondets kvinnosak. Om det håller vad det lovar ger uppfinningen radikalt förbättrade levnadsförhållanden för de kvinnor som har det tuffast. Solvatten kan underlätta livet för 100-tals miljoner människor. Pristagaren är från Åkersberga. Innovationen är en enkel, portabel vattenreningsapparat som drivs av solenergi. För det får hon 400 000 kronor i ett utvecklingsstipendium.

 

Hans Andersson Recycling går tillsammans med Vattenfall in som huvudpartner i Veckans Affärers Årets Gröna Kapitalist, ett nyinstiftat pris för grönkapitalism. Klicka här får Du båda pressmeddelandena med rn personlig kommentar. SolVatten: Bristen på rent vatten är ett problem av globala dimensioner. WHO anser att 1.1 miljarder människor lider brist på rent dricksvatten. Nästan två miljoner människor om året dör av diarrésjukdomar och andra vattenburna farsoter. Det är framförallt ett u-landsproblem. Därför är behovet enormt av en enkel, billig och pålitlig reningsmetod för vatten.

 

Petra Wadströms metod att med solens hjälp rena vattnet är en tvådelad behållare som viks upp mot solen som en bok. Den kan behandla 5 + 5 liter vatten. Solenergin höjer temperaturen till 55° C, vilket gör att sjukdomsalstrande mikroorganismer, bakterier och virus dör. Det ultravioletta ljuset hjälper till. Det behandlade vattnet uppfyller WHO:s normer för ”safe water”.

 

UV-ljus används även i europeiska reningsverk för avdödning av mikroorganismer. I Solvatten kommer inte ljuset från högteknologiska UV-ramper utan istället utnyttjas solens strålar. Vattnet filtreras i ett filter, som tar bort partiklar ner till 35 µm, dvs. 35 tusendels millimeter. Det betyder att grumligt vatten blir betydligt klarare.

 

 Lätt att använda

Apparaten kan också användas för att producera varmt vatten. Det är av stor betydelse i områden där det är brist på brännved och den personliga hygienen kan var svår att upprätthålla. Det ger uppfinningen ytterligare en miljöpremie: den kan spara ved och därmed skog. Och framför allt sparar den arbete för kvinnor. I stora områden är ved- och annan bränsleanskaffning kvinnornas sak. Det kan ta mycket tid för de som har det fattigast och jobbar hårdast. Underbart att uppleva tillkomsten av denna innovation för mig. Ja, säkert också för alla nadra som arbetat med kvinnofrågor i byskogsbruk och landsbygdsutveckling.

 

Den är mycket lätt att använda. Den fylls med vatten, viks upp mot solen och sedan tar det 3 – 5 timmar innan vattnet nått en temperatur av 55° C och är fritt från smittämnen. En återställbar temperaturindikator av bimetall visar när det är klart. Ska vattnet drickas ställs apparaten i skuggan för att kylas av. Apparaten fungerar inte bara i tropiska områden utan i de flesta områden på jorden. Den är enkel att tillverka och blir därmed överkomlig för människor i jordens fattiga delar. Den kan tillverkas lokalt. Petra Wadström samarbetar med FN-organ och biståndsorganisationer för att få ut sin vattenrenare till dem som bäst behöver dem.  Världsbanken är med och finansierar test i Nepal och Indien.

 

Vi har skrivit om SolVatten tidigare bland annat på http://evolveu.bloggsida.se/miljoinnovationer/solvatten-tidernas-miljoinnovation-for-varldens-fattiga-kvinnor .

 

Hans Andersson Recycling går tillsammans med Vattenfall in som huvudpartner i Veckans Affärers Årets Gröna Kapitalist, ett nyinstiftat pris för grönkapitalism.  Priset ska belöna innovativa personer och företag som är föregångare inom den gröna kapitalismen och som kombinerar affärs- och klimatnytta på ett innovativt och modigt sätt.

– Vi går in i det här projektet med ett stort intresse och engagemang. För oss är det självklart att det är genom affärer och tillväxt som vi kan rädda miljön och det är glädjande att Veckans Affärer delar vår uppfattning, säger Johan Berggren, VD för Hans Andersson Group.

– Den svenska debatten om näringslivets engagemang i miljöfrågor har vuxit enormt i betydelse på senare tid. Årets Gröna Kapitalist är ett sätt att lyfta fram personer eller företag som lyckats kombinera affärer och miljö och som kan ses som förebilder på olika sätt, säger Pontus Schultz, Chefredaktör på Veckans Affärer.

Årets Gröna Kapitalist utses vid en gala med prisutdelning den 17 november. Representanter från bland annat Hans Andersson Recycling och Vattenfall sitter i juryn. Läs mer på www.hansandersson.se och www.va.se/miljo.