Ett klart ställningstagande för utveckling av innovationer. Det är Inlägget på SvD Brännpunkt i dag från Ordföranden i Swedish Incubators and Science Parks. Befintliga inkubatorer och Science Parks har redan i dag ett nära samarbete med universitet och högskolor. Det behövs inte sju nya innovationskontor vid valda universitet och högskolor. Lite förgämigej är på sin plats för Ordföranden Therese Sjölundh.

Visst behövs mer slantar för innovationer. Men här kallar Regeringen det en insats för forskning och innovation, när bara 3 % av medlen går till innovation. Och hälften av det går till att etablera en ny struktur. Det verkar inte bra.

Denna struktur ska dessutom fokusera samarbete med Universitet och högskolor. Men problemet är väl inte att det är för liten utan att det är för stor koncentration till universitet och högskolor. Många innovatörer utanför högskolevärlden har sagt mig att det är svårt att vinna trovärdighet om man inte kommer från universitetsvärlden. Det verkar inte bra.

Och förslaget innebär dessutom att verksamheten ska läggas till sju kontor vid vssa institutioner. Dessa ska sedan serva andra. Men hallå. Det finns så många erfarenheter i statlig förvaltning av samutnyttjande av kompetenser som är baserade hos en annan myndighet.  Det verkar inte bra.  

Propositionen för forskning och innovation är värd en debatt. Det är av avgörande betydelse att vi tar till vara bra idéer så att de blir till innovationer. Det gäller särskilt för miljön. Vårt mål med bloggen är att många ska glädjas åt innovationerna. Detta kan bidra till att fler idéer når en praktisk tillämpning.

Stora pengar ska fördelas för flera år. Många år i statens tjänst har lärt mig hur otroligt försiktig de flesta är särskilt i sådana sammanhang. Därför en bild på miljöblomman för dagen för mig då Therese vågar säga något offentligt.

Mitt tidigare inlägg om denna propp är på: http://evolveu.bloggsida.se/bloggen/lordagssol-for-miljoinnovationer