Jag fick en epost. Richard Looft har uppfunnit LOOFTLIGHTER. Den presenterades i senaste numret av Uppfinnaren & Konstruktören. Det är en elektrisk grilltändare och braständare. Aj då, jag satte rubriken eftersom jag inte tänkte på att andra använder braständare. Själv använder jag ju tändstickor. Jag har inte sett en bedöming av miljöegenskaperna. Men jag tycker Richards beskrivning låter positiv. Det är Richards ord som följer.

-”Enligt Kemikalieinspektionen används det varje sommar 4000 ton tändvätska i Sverige (officiella uppgifter). Men de säger själva att de inte får in alla uppgifter och att det rör sig om över 10.000 ton/år (motsvarar 10 miljoner flaskor). En av våra återförsäljare, en matkedja i Sverige berättade att de köpte in 1.200.000  flaskor i somras. Sen finns det ju även dold tändvätska (tändkuber, engångsgrillar mm)”.

-” Tändvätskan orsakar – förutom ett gigantiskt globalt miljöproblem – även barnförgiftningar (över 500 barn sökte sjukhus i somras för att de provsmakat tändvätska enligt Giftinformationscentralen), eldsvådor, brännskador, smak i maten, kemikalier i maten osv.. Självklart är jag partisk, jag uppfann Looftlighter för jag blev förbannad på tändvätskan, men:
 
Här har vi ett väldigt enkelt sätt att ta oss bort från en petroleum-produkt. När människor får information och förstår att det till och med finns bättre, snabbare, säkrare och miljövänligare alternativ till tändvätska, så är valet ganska enkelt. Och det gäller även rent ekonomiskt; svenskarna köper tändvätska för ca 300 miljoner kronor varje år, det är närmare en miljard på tre år, och därför blir också en Looftlighter mer ekonomisk i längden.”

Den tänder en grill på 60 sekunder, och vill man så får den kolen grillklar på bara några minuter. Den tänder även öppna spisar, kaminer, vedpannor mm och kan alltså användas året runt; inomhus på vintern och utomhus på sommaren. Den började säljas för två år sedan på NK, ROOM, Designtorget mm och säljs idag även på Järnia, K-Rauta, ICA Maxi, COOP Bygg, Bauhaus, Silvan, Granngården, Alljärn mm. Vi har också börjat sälja utomlands.