Brist på information lider väl ingen av längre. Problemet är att få reda på den som är bra. Jag recenserar här årets femte nummer av Uppfinnaren & Konstruktören. Jag medger att Din ciceron är jävig, men jag tror här finns kul grejer för Dig.

Omslagspojkarna är fr. v. Uppfinnaren Joel Haamer och Philip Nordell, VD för MicVac. En färdigrätt som värms i mikron är inte direkt en gastronomisk upplevelse. Men det kan det bli med MicVacs nya tillagningsprocess. Den bevarar alla smak- och näringsämnen.  På tidningen sajt hittar Du artikeln i sin helhet. http://www.uppfinnaren.com/ 

Mina artiklar hittar Du här på sajten. Klicka på Offentligt högst upp på sidan. Då hittar Du ”Stabilt ramverk och rätt riskapital framgångsfaktorer för att lyckas med nya innovationer”. Den bygger på presentationer av Morhpics Styrelseordförande Peter Enå, och VD:arna Bengt Åkerström, Chromogenics samt Joakim Byström, Absolicon. Om Du klickar på EU-stöd hittar Du min krönika om EU-peng för innovationer på landsbygden.

Klicka här för mer information om tidningen, Pacemakern, Däckade däck, Lättare vardag för småbarnsmammor med mera.

Enkelt uttryckt har tidningen liknande men bredare inriktning än denna lilla sajt. Den har samma positiva inställlning till utvecklingsarbete. Men den täcker alla typer av innovationer, inte bara miljöinnovationer. Konstruktion är ett eget huvudtema. I detta nummer handlar mycket om utvecklingen av innovationer. Det tekniska och det affärsmässiga går hand i hand.   

 

Det här är ett specialnummer anpassat för mässan Elmia subcontractor. Det är så fullmatat så det är lätt att känna övermättnad. Men, som jag sa i inledningen. Det gäller att sovra. Med Pacemakern kan vi visserligen lura döden, men vi måste ändå sovra i nuet. Bilden illustrerar artikeln om Pacemakern 50 år. Därför har jag valt godbitar om några detaljer åt Dig. Här finns också tre artiklar om finalister i årets tävling miljöinnovation.

 Scirocco var namnet på den verkliga huvudvärksdrivaren när jag bodde i Rom. Men namnet låter flott, tycker jag. Scirocco AB har tagit fram en unik identifieringsteknik baserad på infrarött ljus. Det fungerar på ungefär samma sätt som traditionella system för radiofrekvensidentifiering. Den infraröda tekniken har inga radiodelar eller antenner och behöver inte frekvenscertifieras.

Den främsta uppfinnaren i Sverige i år är en kvinna Petra Wadström. SKAPA-priset refereras i tidningen.  Kristina Starck i Luleå har bara sprutat uppfinningar till hjälp för småbarnsföräldrar de senaste åren. Henes shoppingcart ser Du här bredvid. Hon intervjuas i tidningen.

På tidningens sajt finns ytterligare två artiklar. ”Nu snurrar däcken på Hisingen”, om vår länk  Däckåtervinning – en riktig favorit för mig. Dessutom om ”Grisehoa” – en fordringsautomat för vildsvin. http://www.uppfinnaren.com/ . Där går ocskå att prenumerera. För sex nummer betalar Du som för några snygga magasin hos pressbyrån.