Tre glädjeämnen i dag.

  1. Äntligen har jag fått igång röstningsfunktionen på systerbloggen EU Sustain Energy. Gå till http://eusustainenergy.bloggsida.se/ om Du vill se filmer om energiinnovationer. Du kan också rösta på den Du tycker är bäst. Om Du vill lägga till flera filmer så skcika mig en epost med länk. 
  2. Vår länk BiologiskBåtBottenfärg fortsätter med nyheter inför båtsäsongen 2009. Den giftfria båtbottenfärgen Neptune Formula kommer att finnas hos fler finska återförsäljare. Den tidigare återförsäljaren, Aquastore, blir nu distributör för hela den finska marknaden. Mer information om Ekomarines nya produktsortiment inför säsongen 2009 presenteras i samband med Helsingfors internationella båtmässa den 6-15 februari.
  3. Det är Martin Luther King – dagen. Inför installationen av Obama är det extra starka skäl att fira den som skapade genombrottet för medborgarrättsrörelsen i USA. I kväll har jag varit på firandet av MLK-dagen på Södra Vätterbygdens folkhögskola. Det var ett härligt musikprogram och ett  kort föredrag av förra årets MLK-pristagare i Sverige . I höstas läste jag hustrun Coretta Scott Kings biografi över honom. Fascinerande! Klicka här för några tankar i anslutning till MLK.  

Det tog nästan 90 år efter slaveriets avskaffande tills medborgarrättsrörelsen i USA kom igång. MLK var den extraordinära människa som krävdes för att bryta dödläget. I dag har många svårt att föreställa sig att polisen på 60-talet i USA sjöt skarpt mot icke-vålds-demonstranter. Vid några avgörande tillfällen ingrep båder John och Robert Kennedy tills töd för honom. Alla känner inte till att MLK vidgade kampen till att gälla fattigdom och utanförskap, förutom hudfärgen. Efter MLK död tog det bara 60 åt tills en halvsvart president tillträder i USA.

Frågan är om det ska ta 90 år innan någon kommer till som kan driva fram tillräcklig miljöanpassning på jorden? Och hur lång tid ska det sedan ta att genomföra den. Jag tror vi måste jobba för att de effektivaste lösningarna införs så snart möjligt.

Hur ofta föds någon in i en situation med så mycket givet som MLK? Dessutom med den känsla av brådska för tiden var så kort som präglade honom tidigt. Han friade till Coretta på första daten. Hon hade alla egenskaper han sökte. Han måste ha haft föraningar om att attentatet var på gång. Och han hann precis få med sin lille son på en resa i arbetet. 

MLK-dagen är helgdag i USA. Det finns en MLK-boulevard i centralt i många städer åtminstone i södern.  Han är ett bevis på den enskilda människans kraft att förändra villkoren för många.