Åtta av tio båtägare tycker det är viktigt att uppfattas som miljömedveten. Det visar  miljöförvaltningens studie Båtliv och miljö. I den har 45 båtägare i Göteborgsområdet intervjuats, både motor- och segelbåtsägare. Fast två av tio använder fortfarande förbjuden båtbottenfärg (Göteborgsposten 30/1).

Ekomarine behöver testare. De ökar testerna av den giftfria båtbottenfärgen Neptune Formula på Västkusten. Inför säsongen 2009 har en utvecklad färg, med bland annat en längre verkan, tagits fram.Lustjakt Nu söker de båtägare som vill vara med och testa detta alternativ till dagens giftfärger.

Det är bra att det är konkurrens om miljövänliga båtbottnar. På Naturvårdsverkets konferens om EU och havsmiljön träffade jag Baltic Antifouling. De rengör i stället bottnarna.  Och för drygt en vecka sedan bloggade jag om CleanBoatProtector. http://evolveu.bloggsida.se/miljoinnovationer/tre-miljoinnovationer-lyser-upp-onsdagen .

Neptune Formula såldes på Ostkusten under båtsäsongen 2008. Erfarenheterna från säsongen har gjort att produkten kunnat utvecklas. Målet för 2009 är ett brett testprogram för Västkusten. Sedan tänker man lansera en Västkustfärg 2010.

Inför säsongen 2009 lanserar Ekomarine även en ny primer. Den har utvecklats i samarbete med bland annat Ytkemiska institutet. Den nya primern gör att färgen fäster ordentligt oavsett tidigare underlag. 2009 års version av Neptune Formula finns i två kulörer, svart och grå. Den klarar upp till 35 knop till skillnad från den tidigare versionen som hade en maxgräns vid 12 knop. Färgen har även längre verkan för att fungera bättre för dem som sjösätter sina båtar tidigt och i vatten där havstulpanerna har en längre spridningsperiod.Båtnytt

– Både primern och båtbottenfärgen använder lågaromatiska lösningsmedel i stället för exempelvis Xylen, vilket gör färgerna trevligare att arbeta med, säger VD Claes Tarras Ericsson. Torkade färgrester är till och med komposterbara.

Båtägare som vill vara med i testprojektet för Västkusten kan anmäla sitt intresse i Ekomarines monter på Båtmässan i Göteborg. Vi Båtägare Meddela då var din båt ligger och hur den ska att användas under sommaren.

Mer information: http://www.ekomarine.se/

Det här är vårt femte inlägg om Ekomarine. Det finns en liten film på http://evolveu.bloggsida.se/miljoinnovationer/miljoinnovationen-neptune-formula-far-utmarkelse . De andara inläggen hittar Du med klick på Ekomarine bland etiketter i vänster kolumn.