Återigen hotas Sekab av konkurs. Etanolföretaget behöver 150 miljoner kronor snabbt, annars är kassan tom inom ett par veckor. Vi citerar nedan större delen av artikeln. Där finns också en länk till ÖA för Dig som själv vill kolla insändarstormen.

Det låter som om signaturen Aktieägare förmedlat viktiga insikter i kommentarerna till Jättepeng hos Energimyndigheten. http://evolveu.bloggsida.se/miljoinnovationer/jattepeng-hos-energimyndigheten Den andra febuari 17.30 är det ca 120 insändare. (+ minst fem strukna – ovårdat språk?) Nästan alla mycket arga för användningen av Örnsköldsviks kommuns resurser. En namninsamling har initierats 31/1 på kvällen och har nu 46 underskrifter för: ”Vi kräver att Elvys mångmiljonslöseri med våra skattepengar stoppas omedelbart”. Klicka här för vidare information.

I september gav Övik Energi Sekab en bankgaranti på 100 miljoner. Kommunen och Övik Energi var därmed uppe i en risk i Sekab på totalt 563,1 miljoner kronor, med lån, borgen och andra garantier. Pengarna skulle räcka. Men sedan dess har etanolförsäljningen störtdykt. Enligt flera uppgifter till Allehanda Media är situationen återigen akut för Sekab. Företaget behöver 150 miljoner kronor snabbt, annars är kassan tom inom två till tre veckor. Men även om de får loss pengarna räcker de ändå bara till april. Sekabs ledning och ägare hade stort hopp om att få in en ny ägare nu i dagarna, något som inte blev av.

Kommunstyrelsens ordförande Elvy Söderström (S) varken bekräftar eller dementerar uppgifterna om Sekabs ekonomiska läge.

– Det pågår en process med olika intressenter och förhoppningarna var att den skulle ha varit klar inför fullmäktige i måndags.

Kan du tänka dig att medverka till att Sekab får ytterligare ekonomiskt stöd från kommunen eller Övik Energi?

– Det är en ickefråga. Processen pågår och alla vet att saker och ting har försvårats i och med finanskrisen.

http://allehanda.se/start/ornskoldsvik/1.489721