Morphics nya småskaliga vindkraft, SWT20, börjar nu testas i tuffast möjliga betingelser på södra Öland. 😀 Du hittar vidare information om företaget genom vår länk BränslecelldelVindPropeller. Det robusta vindkraftverket på 20 kW är framtaget för krävande tillämpningar, som telekombasstationer och lantbruk, där driftssäkerhet och långa serviceintervall är avgörande. Morphics avancerade bladteknologi gör vindkraftverket extremt tystgående så att det kan placeras även i tättbebyggda områden. Under denna veckan kommer SWT20 också att presenteras på The World Mobile Congress i Barcelona, en av världens största mässor inom telekom. Vi citerar resten av pressmeddelandet här:
Morphics nya SWT20, small wind turbine, är framtagen med krävande applikationer i områden med osäker el i åtanke, som telekombasstationer eller egna företagare, exempelvis inom lantbruk eller hotellbranschen. Här kan vindkraften vara ensam energikälla eller fungera som ett komplement till dieselgeneratorer. SWT20 är andra generationen småskaliga vindkraftverk utvecklade inom Morphic.

Ett första vindkraftverk är sedan slutet av 2008 i drift utanför Morphics huvudkontor i Karlskoga. Ytterligare ett vindkraftverk har den här veckan rests på en ekologisk lantgård på södra Öland, för att testas i tuffast möjliga vindförhållanden. Ytterligare kontrakt på vindkraftverk är nära förestående.

De kunder vi vänder oss till har mycket stora krav på teknisk kvalitet, prestanda och tillförlitlig drift. I vårt utvecklingsarbete har stort fokus legat på robusthet och enkelhet för slutanvändare, och testen är till för att verifiera vindkraftverkets höga tillgänglighet och tillförlitliga elproduktion, säger Kenneth Johansson, COO Morphic Technologies AB.

Den 16 – 19 februari kommer SWT20 att visas upp på World Mobile Congress i Barcelona, där representanter inom telekombranschen från hela världen samlas. Vindkraftverket är en utmärkt ersättare för eller komplement till dieselgeneratorer, som idag är den primära källan för basstationer i länder med osäker el. Med tanke på att det går åt 20 000 liter diesel för att driva en basstation under ett år och att service på plats behöver göras minst varje månad utgör vårt vindkraftverk ett mycket attraktivt miljömässigt och kostnadseffektivt alternativ. En investering i Morphics vindkraftverk utgör dessutom en operativ finansiell säkerhet då man med vårt vindkraftverk vet vad elen kommer att kosta de närmaste 25 åren, säger Kenneth Johansson.

SWT 20 är utvecklat för en livstid på 25 år med serviceintervall vart femte år. Det har dubblerade säkerhetssystem och kan fjärrstyras, vilket garanterar säker drift och kontroll. Verket har direktdriven generator och saknar växellåda, en komponent som annars ofta ställer till problem. Bladen är i kolfiber och utformade så att de rör sig nästan ljudlöst genom vinden. SWT20 kan sättas på torn eller master och kan komplettera en redan befintlig telekom-mast. Verket är utvecklat för vindlägen IEC 61400 klass 2.