I min ambition att ge Dig alla svenska nyheter om miljöinnovationer stöter jag på begränsingarna för min egen kunskap. Det är alltid roligt att lära sig något nytt. Men när jag förmedlar andras nyheter får jag reservera mig. Jag har tänkt att alla riktigt viktiga frågor om IT och miljön gäller hur man kan använda IT för att förbättra miljöpåverkande aktiviteter. Hårdvaran innehåller förstås ämnen som man måste ta hand om i ett kretslopp. Men energiförbrukningen tänkte jag är en försumbar miljöfaktor.  Billiga Bläckpatroner – Alltid Fraktfritt 

Men så kommer detta Pressmeddelande: ”D-Links nya switchfamilj är den andra generationen av miljövänliga produkter från D-Link. Tekniken, D-Link Green Technology, har utvecklats ytterligare och de energisparande produkterna sparar nu upp till 73 procent av strömförbrukning utan reducerad prestanda.” Jag kan inte bedöma om det är en nullitet. Vill Du hjälpa mig att förstå och kvantifiera vad detta betyder för mlijön.  Skriv gärna en kommentar eller en epost och bilda mig!  Klicka här för att läsa vidare ur pressmeddelandet.

”D-Links utbud av strömsnåla switchar har precis blivit ännu grönare. Med lanseringen av den nya switchfamiljen stärker vi vår ledande roll som utvecklare av energisnåla produkter.

Den senaste generationens produkter i serien är en del av D-Links prisbelönta teknik som verkar under samlingsnamnet ”D-Link Green”, som innebär en så miljövänlig tillverkningsprocess som möjligt inklusive paketering, emballage, optimering för Energy Star-certifiering samt olika former av konsument-utbildnings- och återvinningsprogram.Internetworld

– Vårt mål är att fortsätta vara pionjärer på området grön teknik. Detta gör vi genom att införliva en ännu mer energisnål teknik i våra produkter – utan att tumma på prestandan. Vi planerar att fortsätta framgången med den första generationens gröna produkter och visa att vi kan utveckla energisnåla produkter som både konsumenterna och miljön tjänar på, säger Tony Tsao, CEO på D-Link.

D-Link Green Technology
D-Links teknik, D-Link Green Technology, sparar energi på flera olika sätt. Enkelt förklarat stänger switchens portar av sig själv när anslutna enheter inte längre är aktiva. Jämfört med konventionella switchar, utan D-Link Green-teknik, anpassar sig D-Links miljövänliga switchar efter hur många portar som aktivt används. Dessutom analyseras längden på anslutna kablar, vilket ytterligare reducerar energiförbrukningen. De flesta vanliga switchar arbetar efter att längden på en Ethernet-kabel är 100 meter. Computer Sweden

D-Link nya DGS-1000D-familj
5-portars switchen, DGS-1005D med gigabitkapacitet, har blivit ännu mer energieffektiv och sparar nu upp till 73 procent energi om man jämför med en konventionell D-Link-switch. Enheten sparar 66 procent energi under ett dygn om påkopplade datorer används 10 timmar och sedan är avstängda 14 timmar (med en 20 meters Ethernet-kabel).

DGS-1005D, kompletterar den energisnåla produktfamiljen tillsammans med DGS-1008D (8 portar), DGS-1016D (16 portar) och DGS-1024 (24 portar) som kommer att lanseras senare under året med samma energisnåla teknik inbyggd.

Pris och tillgänglighet
D-Links andra generation av DGS-1005D är tillgänglig omedelbart och kostar cirka 405 kronor inklusive moms. Andra generationens DGS-1008 finns från och med april och cirkapriset blir 609 kronor. Den nya DGS-1024D börjar säljas i april till priset 2553 kronor och DGS-1016D släpps under juni 2009 till priset 1 939 kronor. Första generationens DGS-1008D, DGS-1016D och DGS-1024D med D-Links energisnåla teknik finns tillgängliga på marknaden nu.”

”D-Link är en världsledande leverantör av nätverksprodukter till företag och konsumenter. Företaget är marknadsledande globalt inom trådlösa routrar, baserade på Wireless N-tekniken, samt icke administrerbara switchar. I Norden är D-Link den största leverantören av trådlösa nätverk för hemmet. D-Link har också positionerat sig som banbrytare inom ”grön IT” genom att vara först ut med att lansera miljö- och energibesparande Ethernet-switchar samt trådlösa routrar. Sedan D-Link grundades 1986 har bolaget vuxit stabilt och omsättningen 2007 blev över 1 miljard dollar. Bolaget har i dag över 2 000 anställda fördelade på 127 kontor runt om i världen. D-Link Nordic etablerades redan 1995 och är idag drygt 70 personer med kontor i Stockholm, Oslo, Köpenhamn, Helsingfors och Haparanda.”