En Soldriven papperskorg med autmatisk komprimering, medge att det låter roligt. Praktiskt också förstås. Hatneringskostnaden för papperskorgar kan halveras. Kanske besparingen blir större ju sämre papperskorgarna står till? Tänk om vi på det viset kunde få fler papperskorgar. Undrar om det fungerar? Klicka här så får Du veta mer om tekniken och om rdet Papperspelle ur K-märkta ord?

Jag gillar att kolla gamla böcker. Häromsistens hittade jag K-märkta ord. Bland Allaktivist, Fluktbög, Klockren och Masonit hittar vi också Papperspelle. ”Redan 1944 lanserade Stockholms gatukontor en nydesignad papperskorg som en reklambyrå döpte till Papperspelle. Inspirationen kom från liknande ord som dummerjöns, tråkmåns och slarvpetter. Man gjorde starkt moraliserande informationsfilmer med övertydlig pedagogik. Ordet bet sig fast länge, men har ju nu efter 65 år sjunkit ner i glömskan.

 Enligt Svenska Miljölogistik funger det så här. Den Soldrivna Papperskorgen lagrar och använder solens energi till att automatisk komprimera avfall direkt vid källan. Det ger en dramatisk förbättring av kapaciteten 4 till 8 gångers komprimering. Kapacitetsförbättringen reducerar tömningsintervaller och sparar relaterade koldioxidutsläpp med upp till 80%.

Systemet övervakas av en helautomatisk minidator som meddelar via den tydliga LED-panelen maskinens status och fyllnadsgrad. Ett 12V system med en effektiv 40watts solpanel garanterar bästa funktion. Den kostnadsmässiga besparingen är 19-62% jämfört med hantering av vanliga papperskorgar för utomhusbruk.

 Vidare information finns på Svenska Miljölogistisk sida. http://www.svelog.se/solkorg.htm