Självklart ska man skryta med sin giftfria båtbotten. Nu ger vår länk BiologiskBåtbottenFärg Dig chansen. Den hittar Du i höger kolumn i kategorin, Gift:Ersätt/Minska. Företaget Ekomarine AB lanserar flera nyheter  inför 2009-års säsong. Om det är nytt eller inte med ett märke att sätta på båten om giftfri botten vet jag inte. Men det är en sorts miljöpåverkan som manar till att följa goda initiativ. Därför är det riktigt bra. 

Inför den nya säsongen har produkterna utvecklats. Klicka här för vidare information. Och är Du nyfiken på nyheter om miljöproblemet så finns en länk till avbildad rapport längst ner.Enligt Ekomarine innebär de nya produkterna:

– Längre effektiv verkan.
– OK för hastigheter upp till 35 knop.
– En ny primer som är optimerad för Neptune Formula båtbottenfärg.
– Nya kulörer.

Produkterna har tagits fram i en stor utvecklingsinsats i samarbete med bland annat Ytkemiska institutet och flera marina laboratorier. Den nya primern gör att färgen fäster ordentligt oavsett tidigare underlag. 2009 års version av Neptune Formula finns i kulörerna svart och silvergrå och klarar upp till 35 knop till skillnad från den tidigare versionen som hade en maxgräns vid 12 knop. Färgen har även längre verkan för att fungera bättre för dem som sjösätter sina båtar tidigt. Praktiskt Båtägande

– Både primern och båtbottenfärgen är xylenfria och använder i stället lågaromatiska lösningsmedel, vilket gör dem trevligare att arbeta med, säger Claes Tarras Ericsson. Torkade färgrester är till och med komposterbara. Färgen rekommenderas från Södra Östersjön till Bottenviken samt Finska viken och Rigabukten.  Tillsammans med färgen kommer även ett märke att fästa på båten för att båtägaren ska kunna visa att båten har en giftfri botten.

Länk till Göteborgs rapport om biologisk övervakning av nätsnäckor i småbåtshamnar: http://www5.goteborg.se/prod/Miljo/Miljohandboken/dalis2.nsf/vyFilArkiv/N800_R_2009_5.pdf/$file/N800_R_2009_5.pdf