Baldosbilen, europas bränslesnålaste, som byggts av studenter vid Luleå tekniska universitet, brann efter överladdning i ett Litiumbatteri. För knappt ett år sen vann Team Baldos en tävling i Sydfrankrike om europas bränslesnålaste bil. Branden inträffade då ett litiumbatteri har självantänt under laddning. Branden kom mycket olägligt eftersom bilen är på väg till SKF’ s forskningscenter i Utrecht i Holland och senare till en biltestarmässa i Tyska Stüttgart. Klicka här för att läsa mer om änglavakt i dubbel bemärkelse!

Branden upptäcktes av en student som befann sig i ett angränsande rum till det stora labb där bilen fanns. Samtidigt som brandlarmet gick tog studenten en brandsläckare, släckte och släpade bilen utanför E – huset på campus vid Luleå tekniska universitet. Trots rökutveckling skadades inte studenten. Räddningstjänsten kom och vädrade ut rök från byggnaden.

Bilen är byggd i aluminium och kolfiber och lyckligtvis var inte överdelen i kolfiber monterad när branden bröt ut. Den är ordentligt svedd i kanten och den kräver en ordentlig rengöring. Man måste byta ut den kombinerade störtbågen och brandväggen och stolen måste förnyas. Men både mekanik och elektronik verkar fungera och därför är den möjlig att sätta i drift igen tror Elisabet Kassfeldt som leder Baldosprojektet. Samtidigt berättar hon att en ny upplaga av Baldosbilen är på gång som ska användas till kommande tävlingar i Tyskland senare i år. Den nya bilen stod väldigt nära brandhärden men utan att skadas.  – Vi hade en fantastisk tur, säger Elisabet Kassfeldt avslutningsvis.