Vem blir årets uppfinnare i EU? Tolv uppfinnare som har fått patent i Europeiskt land är nominerade. Men ingen svensk. För sex av dem är det för miljöinnovationer. Det här är en aktivitet som är en del av EU-året 2009 för Kreativitet och Innovation. Vinnarna kommer att utses i fyra kategorier i Prag den 28 april. Kategorierna är Industri, FoU för Små- och Medelstora företag, icke-Europeiska företag och Livsgärning. Förr var det nationellla nomineringar, men i år har allmänheten fått lämna förslag. En Euroepisk jury har valt de tolv ”bästa” och nominerat dem. EU-Kommissionen och European Patent Office har gjort en trevlig film, under fyra minuter om detta.

[youtube zAiDNbzVfqg]

Klicka här för EU-kommisisonens lista med personer och innovationer. Jag har grönmarkerat miljöinnovationerna. Du hittar också länkar till tidigare inlägg om EU-året 2009 för kreativitet och Innovation och European Patent Offices sida för eventet.

Breakthrough inventions such as the commercial use of solar energy, powerful long-life batteries for hybrid cars, a successful malaria drug, and the ”fastskin” swimsuit inspired by shark skin are among the nominations for the Inventor of the Year 2009 award. The European Patent Office (EPO) and the European Commission today announced the twelve nominees for this year’s European Inventor of the Year awards. Their inventions aim at addressing many of today’s toughest challenges in the areas of energy, environment and health. The winners in the four categories of industry, Small- and Medium-Sized Enterprises (SMEs)/research, non European countries and lifetime achievement will be announced in Prague on 28 April 2009.

All of the nominated inventions are in keeping with the spirit of the European Inventor of the Year awards, which symbolise the force of human innovation as the basis for technical, economic and social progress. The nominees are:

 • John Daugman (United Kingdom) used the distinctiveness of the human eye to devise a fail-safe recognition procedure which has increased security across the globe.
 • Brian Druker (US) and Jürg Zimmermann (Switzerland) for a new drug to combat chronic myelogenous leukaemia.
 • Fiona Fairhurst (United Kingdom), revolutionised the sport of swimming with her ”fastskin” swimsuit inspired by shark skin.
 • Adolf Goetzberger (Germany), widely regarded as the father of the commercial use of solar energy.
 • Maria-Regina Kula (Germany) for the use of an enzyme as a catalyst for more eco-friendly methods for producing drugs and chemicals.
 • Bartolomej Janek (Slovak Republic) for reduction-gear system that set new standards in robotics.
 • Hendrikus Meijer and Huibert den Hartog (the Netherlands) for a new furnace that allows production of pig iron using very little energy.
 • Joseph LeMer (France) for a new kind of energy-efficient heat exchanger.
 • Raoul Parienti (France) for his “Top Braille” reading assistant for the blind.
 • Marion Rudy (category non-European, USA) for a shock-absorbing system for athletic footwear.
 • Without Shoichi Sasaki (category non-European, Japan), there would still be no hybrid vehicles with powerful long-life batteries on the market.
 • Yiquing Zhou (category non-European, China), whose herbal agent is considered the most successful drug in the fight against malaria, is the first Chinese scientist to be nominated.
 • Länk till inlägg om EU-året för kreativitet och Innovation: http://evolveu.bloggsida.se/miljoinnovationer/eu-kreativitet-innovation

  Vill du gräva efter mycket mer så gå till European patent Office sida: http://www.epo.org/about-us/events/epf2009.html