I dag hissar jag flaggan för det är Världsvattendagen. Den är viktig att fira den 22:a mars varje år. I Sverige är vi lyckligt lottade med vatten. Många svenskar tänker inte ens på att vi behöver innovationer för att ersätta hårdare arbete och uppoffringar för vattenkvaliteten. Naturligtvis krävs ändå ett kontinuerligt hårt arbete för bra vatten. Jag gör ett undantag och tar med en video med problembeskrivning på bloggen. Längst ner i inlägget hittar Du länkar till FN:s och Sveriges officiella sajter för Världsvattendagen. På FN:s sajt finns en lite lång film om Nilen. Årets tema är ”Det Gränslösa Vattnet”.  På den svenska sajten finns en lista med 27 aktiviteter på elva orter. Här bidrar vi med den tjugoåttonde aktiviteten på de globala orten internet.

[youtube HW5eBfZhE4M]

Det är lätt att ta vattenkvalitet för given. Men det gör inte jag och inte heller våra innovatörer.  Nu hoppas jag Du blir glad av svenska miljöinnovationer för resursen vatten! Av våra 77 länkar till miljöinnovationer i höger kolumn anser jag att 23 har outnyttjade möjligheter att förbättra vattnets kvalitet. Höjdare i ett globalt perspektiv är SolRenarVatten.  Klicka här för mer glädjande information om svenska miljöinnovationer för Vatten! Med mitt perspektiv är det den främsta miljöinnovationen för att förbättra villkoren för de kvinnor som har det svårast. Innovationen heter Solvatten och fick SKAPA-priset i år som årets främsta svenska innovation. Klicka på Solvatten bland Nyckelord i vänster kolumn så får Du tidigare inlägg om den. Jag tycker Du ska sätta tio minuter för att glädjas åt denna film om demonstration av den i Nepal. Det finns inget bättre sätt att fira Världsvattendagen!

[youtube GzXRGJikHDc]

 I kategorin AvfallÅter/Renas hittar Du flera glädjeämnen. Flödesrenaren innebär i princip ett patent på tillämpning av en generell fysikalisk princip. Det inspireras av observationer av vattnets flöde i bäckar. Än så länge är enda kommersiella tillämpningen för att rena luft från McDonalds hamburgarstekning. Vem hittar tillbaka till vattentillämpning?  Ytvattenreningssystem är en olje- och ytsaneringspump som effektivt avlägsnar flytande föroreningar från vattentäkter, sjöar, vattendrag och vattensamlingar. Lämplig för gruv- och processindustri, reningsverk etc.

I kategorin Gift:Ersätt/Minska hittar Du företaget med bästa miljönyheten i februari BiologiskBåtbottenFärg. Vi har presenterat det på http://evolveu.bloggsida.se/miljoinnovationer/dags-att-ekomarines-miljoinnovation-pa-vagen-mot-miljoteknik Länken Elektromagn.VattenRening är en teknik för vattenrening utan tillsats av kemikalier, baserad på en teknik med strömimpulser som reducerar bakterier och andra föroreningar. Men mest glädjande i mars är operasångarens ideella insats för Båttvätt. Jfr. inlägget http://evolveu.bloggsida.se/miljoinnovationer/miljoteknik-rena-batbotten 

 LÄNK till FN:s sajt: http://www.unwater.org/worldwaterday/flashindex.html

LÄNK till Världsvattendagen 2009 i Sverige: http://vattendag.org/