Gör som pandorna och många andra. Lördagen den 28 mars 2009 klockan 20.30 släcker miljontals människor över hela världen ljuset i en manifestation för klimatet. Genom en enkel handling – att släcka ljuset under 1 timme – kan du vara med och sända en signal till världens makthavare att de vid FNs klimatmöte i Köpenhamn i december ska våga fatta de beslut som krävs för en framtid på jorden.

[youtube rDPlidUiktY]

 I dag är sista dagen att anmäla sig till Earth hour. Det går att göra för privatpersoner, företag, kommuner, organistioner, skolor och kyrkor.  http://www.wwf.se/v/klimat/earth-hour/1196404-earth-hour-2009-startsida Jag har just anmält Eco Innovation AB och utlovat ett blogginlägg om miljöinnovationer för belysning. Jag gör det med lite information om en av våra länkar jag inte skrivit om tidigare och länkar till tidgare inlägg om andra innovationer.

I Kategorin FörnyarEnergi finns DagsLjuspåSladd, Parans AB. Tänk att få naturligt ljus inne. Det låter som en dröm. Parans fixar det. Först fångas solljuset upp med solpaneler. Sedan förs det in i huset med optiska kablar. Det förs sedan till armaturer i mörka rum och resultatet blir som på bilden från Parans hemsida.
 
Men långt tidigare började byggnadsingenjören Torsten Mattsson  fundera. Problemet var hur man på ett energieffektivt sätt skulle kunna lysa upp mörka delar inne i hus. Han träffade Bengt Steneby, arkitekt, som löste problemet genom att låta fiberoptik leda in ljuset i byggnader. Idag finns Parans på marknaden och har cirka 50 installationer i Australien, Filippinerna, Kina, Indien, USA, Kanada och inom EU. I Sverige finns företagets installationer framför allt på sjukhus, exempelvis röntgenkliniken på Södertälje sjukhus samt i offentliga lokaler. Även Ikea i Bilbao är en kund. 

Leif Levons ecolampa är spännande. Den samlar befintligt ljus och omvandlar och alstrar ett eget ljus. I mörker får lampan ström från en sekundärspole enlig Teslas princip. De två systemen arbetar separat och lagrar ingen energi för framtida bruk. Eftersom ingen lagring sker behövs inte heller elektrokemiska batterier. Tidigare inlägg:
http://evolveu.bloggsida.se/miljoinnovationer/veckan-borjar-bra-med-levons-eco-lampa

Länkar till våra externt verifierade miljöinnovationer hittar Du i höger kolumn.

I kategorin AvfallÅter/Renas finns KvicksilverÅterSystem. I kategorin EffektivareMtrlEnergi finns EnergiSnålVäxthuslampa. I senaste inlägget om dem kan vi glädja oss åt sanbb expansion, så de flyttar ut ur inkubatorn. http://evolveu.bloggsida.se/miljoinnovationer/energisnal-vaxthuslampa  I kategorin GiftErsätt/Minska finns KvicksilvfriSparlyse, Lightlab som vi presenterat som bästa svenska miljönyhet i februari. http://evolveu.bloggsida.se/miljoinnovationer/lightlab-mer-om