Skärgårdsmässan i Stockholm firar i år tjugoårsjubileum. Mässan pågår 29-31 maj. Man gör en särskild satsning för miljöinnovationer i år. Miljöinnovationer som ställer ut får också presentera sig kort och effektivt från någon scen. Bilderna är från mässans hemsida. Den översta visar centrala mässområdet vid Wasahamnen i fågelperspektiv.

Skärgårdsmässan är en folkfest som inviger sommaren varje år. Förra året var det ca 100 000 besökare. Men ett normalår är det drygt 50 000 besökare. De möter företag med anknytning till Stockholms och Östersjöns skärgårdar. Mässans fokus är en tillgänglig levande skärgård, natur, kultur, miljö och kvalitet.

 På grund av de alltmer akuta miljöproblemen med Östersjön fokuserar man i år miljöinnovationer. Det första miljöteknikföretaget är redan med i leken. Ytterligare ett har anmält intresse. Aktiviteten ligger i linje med det Europeiska året för Kreativitet och Innovation. Östersjöns miljöproblem har ju fått förnyad fokus både genom Havsmiljöpropositionen och EU-arbetet med en Östersjöstrategi.

På mässan finns utställare med skärgårdshantverk och semestertips, men också det som rör båtlivet och skärgårdshuset. Det finns restaurangtält med skärgårdsmat och mycket musik, Taubekonsert och dragspelsvirituoser. Trots att det är en månad kvar till mässan är redan mer än 50 utställare anmälda.


  Längs kajerna står utställare från flera länder runt Östersjön. De erbjuder semestertips, hantverk, båtar och båttillbehör samt det som hör till fritidshuset. Vid bryggorna visas nya och begagnade båtar och förhoppningsvis några miljöinnovationer. På mässan finns mycket skärgårdsmat, musik, kultur och seminarier. Programmet är fortfarande under utarbetande. En av de punkter som är klara är veteranbåtarna. Under lördagen samlas ett av Sveriges största veteranbåtsmöten. Det är Museiföreningen Sveriges Fritidsbåtar som ordnar det i Wasahamnen den 30-31 maj 2009.

Vill Du veta mer om samarbetet mellan mässan och miljöinnovationer, så skicka en epost till mig: evolveu@gmail.com (DETTA ÄR ETT FÖRBETALT INLÄGG) Klicka här för mer om Skärgårdsmässans historia med Kronprinsessan och länk till mässans sajt..

  

Den första SkärgårdsMässan arrangerades i Wasahamnen på Djurgården i maj 1989. De har sedan dess drivits varje vår med olika teman. Initiativtagare är Anders Åkerman. Hans vision är en folkfest för att inviga skärgårdssommaren. Den har så många möjligheter som till rekreation, livskvalitet och upplevelser. Mässan har vissa år lockat upp till 100 000 deltagare.
Arrangemanget är ett samarbete mellan Dagens Nyheter, Wasahamnen, Kungliga Djurgårdsförvaltningen och flera organisationer. Mässans fokus har alltsedan starten varit en tillgänglig levande skärgård, natur, kultur, miljö och kvalitet vilket bland annat avspeglas i att medverkande utställare och aktörer måste ha seriös verksamhet och välgjorda produkter.
Genom åren har mässan haft utställare från andra länder som visat turistmål vid kusterna eller produkter, exempelvis Norge, Danmark, Finland, Åland, Ryssland, Estland, Lettland, Polen och Kroatien. Även regioner har gjort mycket uppskattade temautställningar, exempelvis Österbotten, Hälsingekusten, Åboland och Gotland. SkärgårdsMässan har alltmer blivit ett forum för Östersjöns länder. Förutom utställare kommer fartygsbesök, utdelas priser och arrangeras debatter och seminarier.

 

 

Bland invigarna märks flera mycket framstående personer. Kungen, Kronprinsessan, Carl-Anton och Olle Adolphsson och flera landshövdningar hör till de som gjort detta.