I dag kom äntligen glädjebudet från Hans Leghammar. Den nationella Tävlingen Miljöinnovation 2009 har officiellt gått igång. Vilken symbolik i 2008 års finalskylt utanför Halmstads Bibliotek! Underbart att placera den rakt över cykelstället! Kombinationen high-tech och low-tech i finalen och low-tech transportmedel är ju mycket talande. Mer än 200 år efter Greve de Sivracs “célerifére” (snabblöparen) är miljöinnovationen cykeln ännu ett bidrag för bättre miljö. Fast det tog ju hundra år innan den kom i serieproduktion. Hans är initiativtagaren till tävlingen och fortfarande dess primus motor. Region Halland har fått den äran att vara arbetsgivare åt honom.

miljoinnovation-1.JPG

Vad som är 2009 års svenska “célerifére” vet vi inte. Men Tävlingen Miljöinnovation och dess motor Hans Leghammar hjälper till att hitta kandidaterna. I fjol besöktes finalen av flera riskkapitalbolag. En av dem sade: Det här är visserligen i de flesta fall för tidiga start-ups för oss att gå in i. Men det ger en vink om vad som komma skall.” Andra var mera på hugget. Det har redan hänt mycket för flera av 2008 års finalister.

Rubriken på meddelandet från tävlingen var: Har Du en av de idéer eller innovationer som kommer att förändra världen? Det är en underbar rubrik. Hans Leghammars långsiktiga arbete är ett vackert exempel på bra praktiskt miljöarbete. Det är en del av min inspiration till att lämna trygg offentlig tjänst. Inte för att jag har någon sådan innovation. Men jag vill arbeta för en god miljö. Det bästa sättet jag har kunnat komma på är att sprida information och glädje och hjälpa till med EU-finansiering. 

Nu hoppas jag att även du blir en del i det viktiga arbetet med att skapa nya, framgångsrika produkter och tjänster som minskar de globala miljö- och klimatproblemen. Miljöinnovation är idag ett koncept för kommersialisering och bedömning av miljöinnovationer. Hittills har omkring 700 innovationer bedömts och nätverket har ca 180 företag och fristående innovatörer. Resultatet av tio års systematiskt arbete med miljöinnovationer finns till förfogande för dig som informatör, innovatör eller entreprenör. 

Besök tävlingens sajt! Har Du en Miljöinnovation som kanske kvalar in så anmäl Dig! Det spelar ingen roll om det är low-tech. Det kan lyckas ändå.  http://www.miljoinnovation.se/