Detta nummer av tidningen har många höjdpunkter.  Jag referar kort några av dem. Det finns också länkar till några andra artiklar i tidningen. Bloggläsare gillar ju ofta samma som bloggaren. Så tidningen är nog rolig för Dig.

Bengt-Arne Vedin är en av landets bästa på  utveckling av innovationer. I krönikan lyfter han med exempel upp det omgivande systemets betydelse för innovationens effekter.

Transistorns betydelse kunde ingen ana när den uppfanns. På en vetenskaplig konferens negligerades uppfinnaren. När Sony började med signalförstärkning i små radioapparater fattade fortfarande ingen att den skulle bli hävstång i en teknisk revolution under mer än ett halvsekel. Apple var inte först med MP3-spelare i iPod. Men man skapade ett lättanvänt gränssnitt och en sajt för nedladdning av musik. Sytemtänkande är vad som gäller.

Glödlampan är helt missvisande som metafor för idéhantering. Därmed hämmar den innovation. Glödlampan kommunicerar att briljanta idéer helt plöstligt dyker upp, färdigutvecklade. Men idéer upptäcks inte. De utvecklas. För detta krävs resurser. Den som inte investerar i utveckling av idéer kommer heler inte att få några goda idéer. Det skriver Christan Sandström vid Chalmers, vår länk Teknikskiftesexpert och Bengt Järrehult, Innovation manager vid SCA.

Årets kvinliga uppfinnare är Ewa Stackelberg och Nadja Ekman. Deras glasklara idé tog sex år att förverkliga. De har kommit på en ny metod att applicera bilder på glas. Den heter Pictoglas. Svenska Uppfinnarföreningen delar ut priset. Pictoglaset kan användas inom konstglasindustrin och som byggelement inom arkitektur. Vidare info: www.pictoglas.se  

 Att elfte delen i en artikleserie är kul! Är det rekord i uthållighet? Björn Arén som är universitetslektor i produktutveckling i Örebro klarar det. En produkt ska tillgodose många olika krav för att slutresultatet ska bli bra. Varje utvecklingsprojekt behöver därför tydliga huvudmål och delmål. Björn ger flera roliga kända, men ibland okända exempel på detta. Alla har vi väl sett cylindriska vattentorn. Så naturligtvis tar Örebroaren upp Svampen. Den såg jag första gången på skolresa i fjärde klass. Men inte fattade jag finnessen.

Kolla figuren! Problemet med ett vatentorn är ju att behålla trycket i ledningarna även när volymen i tornet minskar. Diagrammet visar trycket som funktion av fyllnadsgraden. Det jämför en svampform med en cylinder. Härligt enkelt!

Björn Arén ger många andra roliga exempel. Det är T-Forden, Ferguson-Grålle, Fönster på ugnar och mikrovågsugnar och trekantiga strålkastare.

Naturligtvis hittar Du min krönika i tidningen. Denna gång är fokus på den bästa Euron för företaget. Jag använder börsnoterade företaget Lightlab Sweden AB som exempel. De fick mer än 1,5 Mkr. som ersättning för sitt uppdrag åt EU-projektet NANDOS. Du hittar min krönika  här: http://evolveu.bloggsida.se/publicerat

Några artiklar ur senaste numret hittar Du på hemsidan. Dessutom artiklar ur tidigare nummer som present till besökarna. Ur detta nummer finns flera spännande artiklar.

Serieinnovatören Anders Rosén är mest känd för arbetet med Snilleblixtarna. Det är en uppfinnartävling med riksfinal för skolbarn. Du bara måste gå till hemsidan och läsa om lille Filip! Anders ligger bakom ett tjugotal olika produktinnovationer. På hemsidan finns också uppföljning av en artikel för 15 år sedan om en innovation och en om hur man måste välja och kanske specialdesigna rätt provmetod för att få bra kunskaper av provningar.

 På hemsidan hittar Du också hur Du kan prenumerera och annonsera liksom ett artikelarkiv.  http://www.uppfinnaren.com/  (OBS DETTA ÄR ETT FÖRBETALT INLÄGG)