Jag har blivit ombedd vara med i ett seminarium inför EU-Parlamentsvalet. Kandidaten Carina Hägg berättar om hur hon vill stärka konkurrenskraften i EU. Grant Thornton berättar om fördelarna med att starta företag i lågkonjunktur och hur man ökar lönsamheten med CSR. Jag berättar hur jag startade Eco Innovation och om arbetet med att hjälpa företag med EU-finansiering. Du är välkommen till Science Park i Jönköping, fredag 8/5 kl. 12-14. Mingel och seminarium blir det.

Det blir ett tillfälle att också komma med exempel på uppfattningar hos miljöinnovatörer. Du som arbetar med en miljöinnovation, skicka en epost med tips om vad Du tycker jag bör ta upp. evolveu (@) gmail.com. Jag skrev ett @ inom parentes och det blev ett katthuvud. Dumma dator!  Klicka här för mer av mina reflektioner och mer om Carina Hägg!

Val är bra. Då bryr sig våra valda om sina väljare. Valet till EU-parlamentet är mycket intressant. Så vitt jag förstår ger det per ledamot större inflytande över Sveriges framtid än vårt Riksdagsval. Det låga valdeltagandet gör att demokratin vitaliseras när nya partibildningar får chansen at bli invalda.

Har Du lagt märke till att jag ännu inte skrivit vilket parti Carina företräder. Det är för att jag tycker det är mer viktigt att det är rätt svensk person som sitter i EU-parlamentet än vilket parti denna representerar. Så här skriver hennes politiska skereterare om Carina.

Carina sitter idag som ledamot i utrikesutskottet. Hon har varit riksdagsledamot sen 1995 (innan dess kommunalråd  i Värnamo). Carina och har innan sin politiska karriär lång arbetslivserfarenhet från vården. Hon har även prövat på industriarbete inom trä- och plastindustrin. Arbetet inom industrin gav henne en konkret inblick i företagens och fackets villkor i de småföretagarbygder som hon företräder. Näringslivsfrågorna har alltid varit angelägna för henne. Därför driver hon hårt frågorna om vikten av socialt ansvarstagande inom företag (CSR).

Men det som utmärker Carina som person är hennes obegränsade engagemang för kvinnors rättigheter, både på ett nationellt och internationellt plan. Hennes ihärdighet i dessa frågor satte inte minst sina avtryck i att gratistidningen Stockholm City nominerade i Augusti 2008 riksdagsledamoten Carina Hägg till månadens stockholmare. Detta  för hennes engagemang i frågan om att sätta stopp för landstingsfinansierade operationer för att ”rekonstruera” mödomshinnor hos unga kvinnor. För några veckor sen reste Carina ner till Etiopien. Syftet var att kräva den politiska oppositionsledaren Biturkan mideksas frigivning. Hon fängslades av landets regim pga av ett utalande i Sverige i november ifjor. Läs gärna mer på Carinas blogg www.carinahagg.blogspot.com Carina tvekar inte att åka till mer osäkra och farliga länder, då hennes engagemang tar överhand och vad de kan uppnå. Hon är en stark röst i utrikespolitiska frågor.

 
 
 
 

 

 

Hon har under årens lopp fått olika uppdrag också på europeisk nivå, bland annat som ersättare i Europarådet. Hon är även ordförande för kommittén ”Mäns våld mot kvinnor” samt vice ordförande i Inter European Parliament Forum on Population and Development som är en europeisk organisation för kvinnliga rättigheter, samt delegat i svenska UNIFEM:s styrelse.