WIPAB får pengar av VINNOVA för att utveckla en turbin som utvinner energi från ett energirikt vattenflöde i Pappersmaskiner. Energibesparingen som turbinen kan bidra med beräknas till 80 – 100 kWh per ton producerat papper. Den passar främst snabbgående maskiner, med hög rörelseenergi i fibervattnet. Dessa ska snabbt kunna räkna hem en investering i turbinen.  

Vi firar med Araleyas bild Poetry of Water Turbine från Flickr. Texten: I see poetry in motion again at the heat of sunshine. Just a short visit at Luang Por To Vihar, Saraburi province, Thailand. Everything there is quite new and under construction. But I saw the poetry scene like old painting of water turine for improving water quality. Water was full of green plankton and was diffused with the huge water turbine make powerful water splash all over. This was meant to add oxygen into water. Klicka här för mer om den energisparande vattenturbinen.

En typisk snabbgående mjukpappersmaskin producerar ungefär 60000 ton papper per år, om man räknar med 100kWh/ton ger det en besparing på 6 000000 kWh/år, som motsvarar energin för 300 villor!

Turbinen grundar sig på ett Metso patent från 2002. Den kommer tillverkas av Wipab i Grums. Men den ska säljas via Metsos världsomspännande säljkanaler. Vattenfall Research & Development har gjort utredningen om vilken typ av turbin som ska väljas, men dimensioneringen har gjorts av Metsos beräkningsexperter.

– Detta besked från VINNOVA är mycket glädjande och välkommet för oss just nu, säger VD Kennet Johansson. Vi är inne i en positiv trend och har nyss köpt ett företag, Allkal, som kompletterar vår verksamhet. Dessutom har vi byggt nya lokaler och fördubblat vår fastighet till ytan. Detta bidrag visar också på ett stort förtroende för oss som pålitlig legotillverkare till bland annat pappersindustrin. WIPAB har idag ett 40-tal anställda i Grums.

– Idag bygger vi egna maskiner här i Grums, och vi vill vara en systemleverantör, som kan samarbeta med företag som t ex Metso Paper, säger Stefan Niklasson, Marknadschef WIPAB och huvudprojektledare för turbinprojektet. I nuläget hoppas man på en försäljning och tillverkning av 5 – 10 enheter / år.

– För oss på Metso Paper ser vi med glädje fram emot detta samarbete med WIPAB, som vi vet är en mycket duktig leverantör i laserskärning och tillverkning av tunnplåt. Det finns ett stort intresse från kunder att installera en turbin och planen är att vi ska kunna demonstrera turbinen i drift på vår pilotmaskin vid årsskiftet, säger Ingvar Klerelid, Forskningschef hos Metso Paper Karlstad.

Magnus Persson på Energy Square, som har hjälp WIPAB med att hitta lämplig finansiering till projektet, säger: – Vi är mycket glada att Wipabs ansökan till Vinnova nu blivit beviljad! Det är ett tydligt bevis på att regional samverkan lönar sig och vi hoppas att slutprodukten kommer ge, förutom nya arbetstillfällen, ett bidrag till globalt minskad energiförbrukning.

Länk till WIPABS hemsida: http://www.wipab.se/