Vår länk BränslecelldelVindPropeller, Morphic har inrtättat ett Vetenskapligt och Industriellt råd. Det är ett led i arbetet för att fokusera och renodla verksamheten. Det består förutom VD av följande personer: Professor Lars Sjunnesson, E.ON, Professor Peter Lindblad, Uppsala Universitet, Professor Bengt-Erik Melander, Chalmers, Professor Martin Rudberg, Linköpings Universitet och Direktör Birger Flygare. Vidare information genom länk i slutet av inlägget. 

Morphics dotterbolag Morphic Exergy Fuel Cell har tecknat ett distributörsavtal med franska Narbonne Associates.  Produkten är godkänd av kund och leverans kommer att påbörjas under september 2009. Så säger pressmeddelandet. 

Naturligtvis blir jag mycket glad för Morphic och vill veta mer om Narbonne associates. Det låter ju inte som ett franskt företagsnamn. När jag Googlar på Narbonne Associates på svenska, franska eller engelska får jag 28 träffar. Alla gäller Morphics pressmeddelande. Men jag hittar inget företag som heter så. Jag ringer Presskontakten Johannes Falk 12.20 på fredag för att få klarhet. Han har vid lunchtid på lördag inte återkommit. Spöklikt? I varje fall tillräckligt för att illustrera med den allvarligaste bilden från Narbonne på Flickr ur Zogys fotostream. Finns någon som vill hjälpa mig med namnet till det företag som ska ta emot leveranser i september?

Det fins en massa företag som har ordet associés i namnet men jag tycker inte något verkar stämma direkt med en distributör för Morphics bränsleceller. Sökning på ”Narbonne associés” ger en artikel om rugby och ett jobberbjudande. ”Associés narbonne” ger 39 träffar. Där finns advokatfirma, vinodling och boskapsuppfördning, men jag hittar ingen trolig part i ett distributionsavtal som är värt 48 Mkr. Klicka här för mer ur Pressmeddelandet. Pressmeddelandet säger att det gäller den portabla bränslecellen Polaris 140. Ordervärdet är garanterat till minst 48 MSEK. Polaris 140 är en kompakt portabel bränslecell som i just denna applikation drivs av NBH4, en kemisk förening som distribueras i flytande form (vattenlösning) och bildar vätgas kontinuerligt i samma takt som den förbrukas i bränslecellen.

Polaris 140 kommer att säljas av Narbonne till husvagns- och husbilsägare som ansluter denna till fritidsfordonets elsystem och laddar det befintliga batteriet.

”Produkten och applikationsområdet är helt rätt och visar inte bara att marknaden accepterar vårt erbjudande utan ger också en fingervisning om att vår strategi att fokusera våra resurser på konkret produktutveckling och inte visioner ger oss affärer. De nu genomförda förändringarna möjliggjorde den sedan länge planerade emissionen och gör att vi kan finansiera tillverkning av produkter till order som denna” säger Martin Valfridsson, VD och Koncernchef Morphic Technologies AB.

Länk till Pressmeddelande om Morphics nya råd: http://www.morphic.se/sv/Press/Pressmeddelanden/Pressmeddelande/?rptid=426499