Motorsport för miljöteknik. Bra grepp av TEAM biogas.se. Till STCC-premiären på Mantorp kom de med nybyggda och nästan otestade bilar. Dessutom fick de extravikt i ett sent skede. Jag kan ju inte racingregler – men vad ska det vara bra för?

Ändå nådde teamet en placering strax utanför poängplats.
– Vi var faktiskt rätt nöjda med premiären, men nu siktar vi högre, säger teamchef Tobias Johansson.

Team Biogas.se är världens första racingteam som kör på biogas. Bakom Biogas.se står energiföretaget E.ON,  Volkswagen och LRF. Teamet kör två biogasdrivna Scirocco. Förare är Fredrik Ekblom och Patrik Olsson. STCC är Sveriges tuffaste racingmästerskap för standardbilar och körs under nio deltävlingar från 2 maj till 26 september. Klicka här för vidare information.

De två VW Sciroccos som Team Biogas.se tävlar med är världens första tävlingsbilar som drivs av hundraprocentig biogas. En vanlig miljöbil får högst släppa ut 120 gram koldioxid per kilometer. Kör du på ren biogas släpper du bara ut mellan 8 och 15 gram. En klimatsmart tävlingsbil, helt enkelt. Biogas ger dock något lägre effekt än bensin och därför är Team Biogas .se:s STCC-bilar turbokonverterade för att få likvärdig effekt med övriga startfältet.
– Vi kan förstå att STCC väljer att ge oss viss extra startvikt då det är ett helt nytt motorkoncept, men vi är förvånande över att att de valde att ge en så hög tilläggsvikt, säger teamchef Tobias Johansson.


 

Vid premiären på Mantorp vägde biogasbilarna 106 kg mer än segrarens bil.
– Våra VW Sciroccos är tydligen de tyngsta någonsin som kört under det här reglementet, och det är mycket svårt att prestera toppresultat under de förutsättningarna. Men skulle vi få köra med den vikt som sades först, 1170 kg, så tror jag att vi kan ha goda poängchanser, säger Fredrik Ekblom

Trots förhandlingarna om vikt är det ett laddat Team Biogas.se som kommer till start i STCC:s andra omgång. Teamet siktar på så framskjutna placeringar som möjligt. Trefaldige mästaren Fredrik Ekblom har förstås ett ess i rockärmen.
– Jag ligger i hårdbantning nu, har inte ätit sen premiären faktiskt, men det är svårt att banta bort 80 kg när jag bara väger 78…

På lördag 23 maj är det dags för omgång två i STCC på Karlskoga Motorstadion. Team Biogas.se kommer att vara bättre förberedda den här gången.
– Innan premiären hade vi i stort sett bara hunnit funktionstesta bilarna, sett till så att allt fungerade. Nu har vi genomfört två testdagar, på Karlskoga och Mantorp, och kunnat finjustera hjulvinklar och stötdämparinställningar. Vi har kommit en bra bit på vägen med chassit, säger Fredrik Ekblom.

Patrik Olsson är mycket nöjd med uppladdningen inför Karlskoga, han körde 64 varv på banan i varierande väderlek under torsdagens test.
– Jag känner att vi börjar få fart på bilen, och siktar på ett stort kliv framåt till helgen, säger han.

 För mer information om biogas som drivmedel, om teamet och om bilarna, se www.biogas.se.