Skärgårdsmässan går nu till helgen 29-31 maj vid Wasahamnen på Djurgården i Stockholm. Där presenteras tre innnovativa lösningar för miljön. Ta en koll och gläds åt alla bra lösningar som är på gång!

 På Utställarplats 27 visas en ny produkt för enkelt och givande kretslopp i vardagen. Guldkannan Towa   vann vår omröstning om bästa miljönyheten i mars.

”Allt fler inser det värdefulla i det som brukar kallas guldvatten. Det gyllene vi lämnar ifrån oss på toaletten är guld värt när det tas tillvara som miljöanpassad näring till våra växter. Hygieniskt och effektivt – och gratis”, säger Åsa Lövberg, som utvecklat och formgivit Guldkannan Towa för enkelt och ekologisk växtnäring i ett vardagsnära kretslopp i trädgården. Länk till vårt vinnarinlägg för Towa: http://evolveu.bloggsida.se/miljoinnovationer/guldkannan-bast-i-mars

Fritidstoalett. CombuTech AB har ett patenterat slutet innovativt toalettsystem “CTS 2000″. Det erbjuder marknadens enda vattenspolande förbränningstoalett. CTS 2000, en förbränningstoalett från CombuTech där du får en bekväm lösning som är hygienisk, enkel, absolut luktfri och som känns precis som hemma. Med en knapptryckning spolar du toaletten precis som det fungerar på t.ex. kryssningsfartyg, flygplan eller tåg. Bilden är från Combutechs hemsida: http://www.lawebb.se/combutech/extern/start.php

Boatwasher Sweden AB presenterar sin Båtbottenvätt. Bilden nedan är från deras hemsida på en tidigare tvätt i Wasahamnen. Likheten med en biltvätt är slående. Dra båten över ett system av borstar. Det tar 15 minuter och kostar som en biltvätt. Du behöver inte dra upp båten och slipper dyra kemikalier och arbetsam slipning i flera dagar. Miljöpåverkan är avsevärd med alla giftiga bottenfärger.

En bottentvätt rengör båtbotten helt på mekanisk väg och är mycket miljövänlig, därför att all materia samlas upp i en bassäng. Båten kommer att glida bättre genom vattnet. Du märker direkt att den går fortare och drar mindre bränsle eftersom friktionen blir bättre. Istället för ”sandpapper” i botten får du en slät yta. Två till tre tvättar varje år och du slipper all bottenmålning. Det går också åt mindre bränsle om botten är ren.

På Skärgårdsmässan visar de 2 helt nya – direkt från fabriken i Gävle – MiniWash. En är hydrauldriven och den andra är eldriven. Det handlar om borstaggregat, som byggts på motorbåtstrailer. Produkten är testad under 4 säsonger i Gävle.

Vilken tycker Du är bäst för skärgårdarnas miljö? Kommentera gärna nedan varför Du gillar just den lösningen!