SolarCool utvecklar soldrivna billiga kylskåp. De löser ett viktigt problem för miljarder människor. Med unikt enkla och billiga produkter och en revolutionerande distributionslösning hoppas SolarCool bidra till varaktigt välstånd i utvecklingsländer.  Klicka här för vidare information. ”478 miljoner indier har inte tillgång till el idag. Kylskåp skulle ge dem bättre mat, bättre mediciner och frigöra tid åt utbildning och lönearbete. Att samla och ta hand om mat tar en allt för stor del av de fattigas tid idag. Med kylskåp kan de göra annat och komma ur fattigdomen. Eftersom ingen el finns är det enda miljövänliga alternativet soldrivna kylskåp. Men de är alldeles för dyra och komplicerade idag. Vår produkt är enkel och billig.” säger Mikael Andersson, en av grundarna av SolarCool.

SolarCool drivs av två KTH-studenter, Mikael Andersson och Robert Lyngman. Det är just nu en del av Handelshögskolans företagsinkubator SSE Business Lab. Genom ett samarbete med Stockholm School of Entrepreneurship (SSES), har man lärt sig praktiskt entreprenörskap av SSES erfarna coacher. Den 29 maj tävlar SolarCool för SSES i Lissabon och European Business Plan of the Year, den största och äldsta affärsplanstävlingen i Europa.

SolarCools produkter är möjliga genom en unik kombination av teknologier. Robert Lyngman, som är den andra grundaren av SolarCool förklarar; ”Genom att kombinera välkänd absorptionskylteknik från 1922 med nyutvecklade nanomaterial kan enkla och billiga soldrivna kylskåp tillverkas helt utan elektronik och rörliga delar. Denna teknik kombinerar 1900-tals forskning från KTH med den senaste forskningen från KTH där vi i företaget studerar till civilingenjörer.”

Den 29-30 maj tävlar SolarCool för Stockholm School of Entrepreneurship i den största och äldsta europeiska affärsplanstävlingen European Business Plan of the Year i Lissabon. ”Att tävla i entreprenörskap är att berätta sin historia. Grundarna bakom SolarCool har en mycket imponerande historia att berätta. Därför tror jag att SolarCool har goda chanser att vinna tävlingen och bli European Business Plan of the Year.” menar Associate Professor Terrence E. Brown, som är lagets coach.

Hemsida för SolarCool. http://www.solarcoolinitiative.org/