Snart kan Du göra om Din begagnade till Elbil. Det går om man får tro det svenska företaget Electroengine. De presenterar ett nytt system för högpresterande eldrift av vanliga bilar som nu drivs med förbränningsmotor. Det är färdigt att illämpas i två Saab-modeller. Demonstrationsfordon visas upp för allmänheten under Almedalsveckan. Lanseringen äger rum den 29 juni kl. 09.00 i Visby hamn. 😀

Systemet heter True ElectricTM. Det kan användas direkt i tillverkningen av fabriksnya bilar. Det kan även användas för att konvertera begagnade bilar till rena elbilar. Detta utan att minska bilarnas säkerhet och prestanda. Systemet kan också bli betydligt mer kostnadseffektivt än dagens system för eldrift. En av nyckelkomponenterna är ett revolutionerande och patentsökt system för batterihantering.

Electroengines VD, Thomas Bergfjord, (på bilden från hemsidan) konstaterar; ”många vill fortsätta att köra snygga, praktiska och säkra bilar med bra prestanda samtidigt som de gärna vill välja ett miljövänligare och mer kostnadseffektivt alternativ. Med True ElectricTM kan man nu förena elbilens miljövänlighet och låga driftkostnader med de befintliga bilarnas funktion och prestanda. Vi kan till exempel få en SAAB 9-3 att accelerera från 0 till 100 km/h på 6,5 sekunder, nå en hastighet på 180 km/h och köra 15-20 mil på ren el utan att vi förändrat bilen exteriört eller interiört – med både bagageutrymmet och dragkroken kvar.”  Klicka här om du vill veta mer:

Enligt Christer Asplund, projektledare på Power Circle, elbranschens intresseorganisation, är det här en världsnyhet som kan komma att få ett betydande genomslag i bilvärlden. ”Vi kan verkligen tala om ett viktigt steg i ett teknikskifte. Dessutom är det en nyhet som jag tror är efterlängtad hos bilköparna. Det har talats mycket och länge, inte minst på sajter och forum på nätet, om behovet av en riktigt bra elbil. En bil som kombinerar fördelarna med stora och trygga bilar med god prestanda och eldriftens alla fördelar, både när det gäller miljövinster och lägre driftskostnader. Att det första fordonet som visas är en SAAB är extra glädjande.”tillägger Christer Asplund.

 True ElectricTM är ett modulärt och framtidssäkrat system för elektrisk framdrivning som baserar sig på patentsökta innovationer inom bl.a. batterihantering, kraftelektronik och avancerade synkronmotorer. Systemet anpassas sedan till respektive fordonsslag och modell.

Electroengine har utvecklat ett komplett system för eldrift som enkelt kan installeras i de flesta bilar som idag drivs med förbränningsmotor, både fabriksnya och i nästa steg även begagnade.
Systemet går under namnet True Electric och innefattar både ett helt nytt sätt att styra och kontrollera fordonets batterier som ökar energiuttaget och livslängden på batteripaketet väsentligt.

True Electric innehåller mycket högpresterande och avancerade s.k. synkrona elmotorer. Dessutom är motorstyrningen ny. Det krävs varken växellåda eller traditionell differential. Vidare har Electroengine tillsammans med partners utvecklat en helt ny högpresterande kraftelektronik som väger en bråkdel av dagens befintliga alternativ och tar minimalt med plats i fordonet. Men som ändå tar hand om de stora energimängder som måste hanteras på ett optimalt sätt.

Det är ett unikt koncept som Electroengine har tagit fram. Samarbete med fordonstillverkare har redan inletts, både för bilar och andra fordonstyper.