Elbilar behandlas ju nu som nyheter. Men konceptet är över 100 år. För nära 15 år sedan fanns de i USA men drogs in och skrotades. Produktionen i Europa, bland annat Renault upphörde också. Hur var det möjligt? Hur det gick i USA berättas i dokumentären ”Who killed the electric car”?

OBSERVERA, DETTA INLÄGG BYGGER PÅ LÄNKAR TILL YOUTUBE. DESSA FILMER HAR NU TAGITS BORT DÄRIFRÅN. dU REKOMMENDERAS ATT TA DIG DEN TID SOM BEHÖVS FÖR ATT PÅ YOUTUBE LETA UPP FILMERNA I NYA UPPLADDNINGAR.

TILLÄGG AV ERIK 20090906

Den berörde mig djupt. Det är lätt att tänka att bra miljöteknik kan frälsa världen. Men ny teknik är disruptiv till sin natur. Därför väcker den motstånd. Hur mycket styrs av ekonomiska intressen. Videon är 1,5 timmar lång. Jag tycker den är riktigt skrämmande. Den ligger i tio delar på Youtube. Jag hoppas Du tar Dig tid att se den. Därför har jag lagt den här med några ord om varje del som kan hjälpa Dig att sortera bort vad Du inte hinner se. Nästan varje avsnitt är något längre än nio minuter.

Första delen ger hundraårsperspektivet, miljöproblemet och bakgrunden till att GM gjorde en elbil. Kalifornien gjorde en lag om om nollutsläpp från bilar. 

[youtube _FDmmJm9vSA]

Andra delen. GM introducerar en fabrikstillverkad Elbil på prorotypbasis. Användare älskar den. Motstånd börjar komma. Kalifornien kompromissar

[youtube _aurCLDWz-8]

Tredje delen. Marknadsföring?. Konkurrens av vätgasbilskonceptet. Klicka här för delarna 3-10!

[youtube oZW5LMok_9c]

Fjärde delen. Kalifronien drar tillbaka krav på utsläppsfria bilar. GM samlar in leasingbilarna och vägrar sälja någon. Men 78 förstörs inte direkt.

[youtube OpjlihPBLAA]

Femte delen. GM, Toyota, Honda skrotar nya elbilar. Elbilsägare samlas för att skydda de som är kvar. Styrelsemöteskarikatyr.

[youtube zswjLO0kfqE]

Sjätte delen. Brist på efterfrågan? GM använder inte superbatteri. Skylla på oljebolagen? Skyla på bilföretagen?

[youtube uzF47LoZHnQ]

Sjunde delen. Inga kostnader för reparation och underhåll? Federala skattestöd? Reagan kommer och tar bort Carters solcellspaneler från Vita huset.

[youtube YnytoINprSI]

Åttonde delen. OPEC sänker priserna.  Hybridforskning i USA ger ingen egen bilproduktion men stimulerar japanska ansträngningar. Vätgaskonkurrens.

[youtube yy3cyyzTs3U]

Nionde delen. Vart går teknikutvecklingen? Transport av elbilar till skrot. Protester. Vem är skyldig?

[youtube 7Xu7vb2Xa1U]

Tionde delen är under 5 minuter och talar om framtiden.

[youtube GXaS47JU054]