Nanologica har nominerats till det internationella priset World Technology Award. Det delas ut i samarbete med bl. a. TIME, Fortune och Science magazine. Priset ges till innovativa företag som långsiktigt förväntas förbättra vår värld. Jag och Frihetsgudinnan håller tummen för dem i tillställningen i New York.

 

Nanologica är ett materialutvecklingsföretag. Det specialiserat sig på nanoporösa material till en rad olika applikationer, från Diagnostik och Drug Delivery till solceller. Företaget grundades i Uppsala 2004. Dess unika teknologi är baserad på nanoteknikforskning från Stockholms Universitet och Ångström Laboratoret på Uppsala Universitet. Nanologicas teknologi gör att de kan skapa nanoporösa material med nya egenskaper beroende av materialets komposition, storlek, och struktur.

 

För energisektorn har Nanologica patenterat material och teknologi som ökar effektiviteten i tredje generationens solceller. Det skapar en turboeffekt i transparenta DSSC solceller. DSSC = Dye Sensitized Solar Cells -jfr länk i inläggets slut. Därmed kommer nya möjligheter för integration av solceller i tex skyskrapefasader och genomskinliga fönsterapplikationer. Det är viktigt i den övergripande utvecklingen mot ekologiskt hållbara byggnader. Teknologin kommersialiseras av Nanologicas uppmärksammade dotterbolag NLAB Solar. Du hittar dem som EffektiviserarSolceller bland våra länkar till miljöinnovationer i kategorin EffektMtrlEnergi i höger kolumn.

 

World Technology Network består av cirka 1000 medlemmar från 60 länder.  Temat för årets prisutdelning den 15-16 juli i TIME & Life building, New York är ”How to save the future”. Det är den nionde gången man delar ut pris till världens mest innovativa personer och företag. I år är Nanologica nominerat i klassen Materials (corporate).

 

”Det är oerhört hedrande att vårt arbete på detta sätt uppmärksammas internationellt. Vi har under ett flertal år arbetat med internationellt ledande akademiska och industriella samarbetspartners och kunder och det känns kul att detta arbete nu uppmärksammas i teknikutvecklingens finrum” ….”Vi står nu inför ett kommersiellt genombrott inom ett antal av våra applikationsområden och denna nominering är ett bevis på att vi är uppmärksammade långt utanför Sveriges gränser och är en värmande klapp på axeln för alla i vårt team”, säger Krim Talia, VD Nanologica.

 

Länk till DSSC: http://solarcellsinfo.com/dyecell/