avsugningwebLite omtanke och känd teknik kan ge utmärkta miljöinnovationer. I dag gläds vi åt en Göteborgshistoria. När gasbilar lämnas in för reparation är verkstäderna idag tvungna att helt enkelt släppa ut gasen som finns i bilarna i luften. Det är inte klimatbra.

Men nu är Gatubolaget Teknisk Service i Göteborg först i världen att återvinna gasen ur gasbilar som lämnats in för reparation och underhåll. Gasen ”sugs” ur bilarna med en speciell processor som sedan lagrar gasen i tankar. När bilen är reparerad och servad kan sedan gasen pumpas tillbaka igen. Men är det världsunikt? Illustrationen är från Oslo by night av Kaimp på Flickr. Den visar ju redan på  tillämpning för bussar. 

Den nya miljövänliga tekniken har Gatubolaget Teknisk Service medarbetare tagit fram tillsammans med företaget Processorteknik i Stora Höga utanför Stenungsund. Finansieringen har delvis skett genom EU stöd.

Gatubolaget inbjuder till en demonstration av processorn som används vid reparationer och underhåll. Förhoppningen är att fler verkstäder ska ta efter – för miljöns skull. Pressvisning är på Fredag 18 september. 11.00-11.30 vid Gatubolagets verkstad Ringön, Gjutjärnsgatan 12 på Hisingen i Göteborg. Anmälan senast 17 september görs till:
linda.m.nilsson@gatubolaget.goteborg.se