I veckan invigdes Sveriges klimatsmartaste hus. Det är nybyggena i kvarteret Portvakten i Växjö. Åttavåningshusen i Växjö är har en stomme av massivträ som levererats av Martinsons i Västerbotten. Bilden är från Martinssons sida för den nya generationens lågenergihus.

martinssons

 Portvakten omfattar totalt 64 lägenheter i två huskroppar i åtta våningar, byggstarten skedde i maj 2008 och byggherre är allmännyttiga Hyresbostäder i Växjö. Det är passivhus vilket innebär att husen i princip värms med den överskottsvärme som alstras av människor och apparater.

Kombinationen att av bygga lågenergihus med trästomme och biobränslebasserad fjärrvärme är troligtvis ett av de mest klimatsmarta sätten att minska utsläppen av koldioxid i byggande och boende.

Att bygga i trä jämför med betong innebär betydande klimatmässiga fördelar. Trästommen i Portvakten lagrar 186 ton trä. Minskningen av koldioxid i ett livscykelperspektiv att bygga i tra jämfört med betong beräknas vara ca 1000 ton.

Rösta på SOMMARENS BÄSTA MILJÖNYHET: http://evolveu.bloggsida.se/miljoinnovationer/sommarbast