Lightlab skickar ut en liten glädjechock.  Ett intensivt utvecklingsarbete har resulterat i fortsatta framgångar för LightLabs kvicksilverfria energisparlampa. Det är vår länk i höger kolumnKvicksilvFriSparlyse i kategorin Gift:Ersätt/Minska bland Miljöinnovationer. Vid  en serie mätningar den senaste tiden har regelbundet en energieffektivitet på över 40 lumen per watt uppmätts. Detta innebär att LightLabs lampa nu har minst lika hög energieffektivitet som dagens kvicksilverfyllda lågenergilampor.

Minireningsverk för Forfor, AntiRadontapet eller Klimatavtal på börsen. Rösta på den Du tycker bäst om av septembers mljönyheter: http://evolveu.bloggsida.se/miljoinnovationer/kenrex-permafoil-opcon

Klicka här för mer information om Lightlabs lampa.

LightLab utvecklar av en kvicksilverfri energisparlampa för allmänbelysning baserad på fältemissionsteknik. Forskningen sker i Göteborg och utveckling och laboratorieverksamhet är förlagd till ett dotterbolag i Taiwan, LightLab Asia. Under 2009 har ett omfattande arbete lagts ned, främst för att utveckla lyspulver och drivelektronik.

 I våras blev alla supporters mycket besvikna när företaget tvingades meddela att tidigare besked om energieffektivitet på 30 lumen/Watt inte verifierades vid standardiserade mätningar. Man och man emellan förekom antydningar att företaget inte hade rent mjöl i påsen. Men, en bloggarvän förklarade för mig att det är mycket svårt att göra helt korrekt standardiserade mätningar av ljussstyrkan från sådana lampor. Börskursen störtdök.

”Det gläder mig att vi kan visa på en så stor förbättring av prestandan för vår energisparlampa. En milstolpe på vägen mot en kommersiell produkt är därmed uppnådd” säger Bo Madsen, VD i LightLab, och fortsätter: ”Våra kompetenta medarbetare har gjort ett enastående jobb. Nu ökar vi takten genom att även engagera utomstående experter”.

Klicka på Lightlab i bland nyckelorden i vänster kolumn för våra tidigare inlägg om företaget.