OpconPowerboxOpcons samarbetsavtal om Powerboxen med Alfa Laval blev bästa miljönyheten i september.  Det röstade besökarna till bloggen Miljöinnovation fram. Med 75 % av rösterna var det en riktig storseger. Avtalet var ännu ett steg på vägen mot spridning av företagets miljöinnovationer. Klimatavtalet på börsen kom före Köpenhamnsmötet. Det är ett typexempel på hur lönsamma åtgärder för klimatet kan få effekt.

Ett samarbete med Alfa Laval kan ge så mycket om avtalet är bra och Alfa Laval vill jobba med det. Alfa Laval har en stark global försäljning mot kunder som har intresse av Powerboxen. Dessutom har företaget riktiga muskler för teknisk utveckling. Längre ner hittar Du en länk till vårt inlägg om Alfa Lavals kapitalmarknadsdag 2008, rena festen för miljövänner. Jag delar besökarnas uppfattning att detta avtal kan bli en höjdare för klimatet.  

OpconPowerboxhusVi firar med en bild ovan på Powerboxen. En Powerbox kan återvinna spillvärme redan från 55 graders temperatur och göra el av den. Finns det bättre klimatarbete än att återvinna spillvärme? Det finns oerhörda mängder spillvärme i industrin. Att sätta priset på Powerboxen så att både kunden och leverantören tjänar bra pengar borde vara möjligt. Längre ner ser Du en bild i miljö. Bilderna är från Niklas Johansson, Vice President Investor Relations, Strategic Development and Public Affairs i Opcon AB.  Bilderna är ju också härliga illustrationer till Opcons inriktning på Business to Business. Jag karakteriserar företaget som ett fokuserat miljöteknikkonglomerat.

Opcon är ju bäst på börsen att informera om sitt miljöarbete. Därför har det blivit många inlägg. Men aktiekursen har stigit kraftigt i år. Jag gör därför ett försök att bedöma den för tredje gången.

Jag har följt aktien i 16 månader nu. Raden av avtal som betecknas goda nyheter är imponerande. Om avtalen är bra gynnas både Opcon och klimatet. Under dessa månader har aktien gått drygt 10 % bättre än Stockholmsbörsens index. Uppgången i år är stor, men föregicks av ett ras under andra halvan av 2008. Insiders har inte köpt i bolaget sedan januari i år. Omsättningen stiger som prognostiserat snabbt.  

I juni 2008 uttryckte jag betydande tveksamhet till ledningens tillväxtprognoser. Att som ett genomsnitt för utvecklingen av så många innovationer i detta skede nå sådana tillväxttal är svårt. Min tveksamhet till dåvarande tillväxtprognos är nu mycket mindre. Priset på aktien är nu ungefär samma som då.

Av börsbolagen kan Opcon jämföras med industriföretagen. En utgångspunkt kan vara analytikernas P/E –talsprognoser för nästa år. Då bör vi komma ihåg att Opcon ännu aldirg har nått sådana vinster som analytikerna tror att nästa år ska ge. Ser vi på de medelstora och mindre industriföretagen så har ca ¼ högre P/E och ¾-delar lägre P/E än Opcon. De största bolagen är nu dyrare och i jämförelse med dem är förhållandet tvärtom.

Med alla dessa miljöinnovationer som har förutsättningar att löna sig för kunden, är frågan om inte Opcon borde värderas lite mer än andra bolag. Så är det ju redan. Men är det tillräckligt? Egentligen skulle jag vilja räkna lite på det, med hänsyn till utvecklingen under denna period. Kanske resultatet skulle bli att aktien är billig? Fast jag skriver för att det är roligt och ingen betalar mig för räknandet, så det avstår jag från nu.

Länk till:

Den vinnande nyheten: http://evolveu.bloggsida.se/borsnoterat/opcon-alfalaval

Vårt första försök till analys 24/6 2008: http://evolveu.bloggsida.se/miljoinnovationer/opcon-vardering-av-miljoinnovation-pa-borsen 

Inlägg om bokslutskommunikén för 2008: http://evolveu.bloggsida.se/miljoinnovationer/opcon-bokslutskommunike

Alfa Lavals Kapitalmarknadsdag 2008  http://evolveu.bloggsida.se/miljoinnovationer/alfa-laval-har-staven-mot-framtiden-med-miljoinnovationer