lumen radioLumenRadio är första företag att vinna Metro Tech Challenge nyinstiftade pris som Årets nykomling. De utvecklar och säljer teknik för trådlös styrning av belysning. Miljöinnovation, ja naturligtvis! Tänk bara på hur mycket belysning det finns där en styrning ger energibesparing och det samtidigt kan vara svårt att få ledningen att fungera. Bilden är från Lumen Radios hemsida. Vi har redan tagit upp Lumen Radio i vårt inlägg om Uppfinnaren & Konstruktören nr n4/2009: http://evolveu.bloggsida.se/bloggen/uk20094

Företaget anses av juryn vara ett strålande exempel på hur ett teknikbolag framgångsrikt kan etablera sig. Metro Tech Challenge anordnas för andra året i rad och bakom tävlingen står branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks (SiSP)och tidningen Metro Teknik. Klicka här för mer information!

– Med denna tävling hoppas vi kunna främja nya företag och idéer inom teknikområdet, men också vara ett stöd i framväxten av svensk industriteknik. Metro Tech Challenge görs i samarbete med organisationen SiSP, vilket innebär att tävlingen riktar sig till företag inom svenska inkubatorer, säger Mary Örnborg, redaktör på Metro Teknik och fortsätter:

– I år har vi även ett nytt pris och det är för Årets Nykomling. Här vill vi lyfta upp unga bolag som har bra idéer, men som fortfarande är i tidig fas.

– Vi har under de senaste månader fått flera priser, men då framförallt för våra produkter. Denna gång har vi fått pris för vårt affärsmannaskap och vår snabba utveckling av bolaget. För oss är det en positiv bekräftelse som är viktig när vi nu ger oss ut på nya marknader, säger Per Hulthén, VD på LumenRadio.

I juryns motivering tas upp att bolaget på mycket kort tid och på ett ovanligt moget sätt har gått från idé till försäljning. LumenRadio startade för mindre än ett år sedan och har på ett framgångsrikt sätt utvecklat trådlös styrning av belysning. I september lanserade de sin första produktserie, som är särskilt anpassad för underhållningsbranschen.

– Underhållningsbranschen ställer väldigt höga krav och vi har bevisat att vår teknik fungerar. Nu vill vi även nå ut till den vanliga belysningsmarknaden. Även dessa kunder vill ha flexibilitet och låga installationskostnader. Samtidigt vill de ha samma pålitlighet som ett trådbundet system och det kan vi erbjuda, säger Per Hulthén.