U&K20095OmslagDet är härliga nyheter i årest femte nummer av Uppfinnaren & Konstruktören. Från det gröna omslaget med Christina Lampe-Önnerud och Boston Power till Peepooe med toaletten på fickan. Dessutom flera andra intressanta innovationer och som vanligt en hel del utbildning. Till det senare får räknas min krönika om Eurostarsmed FoU mot marknaden. Du hittar den högst upp på bloggen under sidan EU-stöd.

Omslagstjejen har redan slagit igenom med en riktig höjdarinnovation. Ett nyutvecklat Litium-jonbatteri ska klara över 1000 uppkaddningar. Och det kan snabbladdas till 80 % av sin kapacitet på bara 30 minuter. Hongrundade BostonPower, fick med högstatusinvesterare och en affär med HP. Läs mer om henne och innovationen genom länk till tidningens hemsida i slutet av inlägget.

På flera ställen i tidningen gläds dess pennor åt att årest Nobel-pris i fysik gick till riktiga uppfinnare. Egentligen står det ju i Nobels testamente att priset ska tilldelas den som gjort den största upptäckten under året. Men enligt Bo Swedeklef har 95 % av alla pristagare varit forskare.

PeepooFlickaPeepoo har vi tidigare skrivit om. Enligt WHO saknar 2,6 miljarder människor ordentliga sanitetsinrättningar. Peepoo är en mobil engångstoalett som snabbt omvandlar mänsklig avföring till gödsel. Det låter förstås för bra för att vara sant. Men det är sant. Bild: Peepoo.

Påsen till Peepoo är av bioplast som framställs av majs- eller potatisstärkelse. Man trär den över exempelvis en plasthink och uträttar sina behov. Sedan försluts påsen och efter några lutfria veckor kan innehållet inte längre sprida sjukdomar. Påsen innehåller Urea som med ett ämne i avföringen bildar ammoniak. och dödar farliga bakterier, virus och parasiter. Det som blir kvar i påsen är näringsrikt. När mangräver ner påsen blandas restprodukten med jord och bildar gödsel. Det tar 10-40 dagar att bryta ned påsen, beroende på temperatur. Brukarna, särskilt kvinnorna accepterar påsarna.

Där finns också en genomgång av meddelandet om finalister i årets omgång av tävlingen Miljöinnovation. Längs ner i inlägget hittar Du länk till våra korta presentationer av dessa innovationer.

U&K20095HumanoidDe humanoida robotarna kommer. Igus GMBH från tyska Köln har lyckats skapa mänskliga leder för robotar. Robotarna säljs i byggsatser. Lederna i ”robolink”- byggsatsen drivs enligt dragvajerprincipen. Det är ungefär som den mänskliga mekanismen med ben och senor. Är Frankenstein nu utkonkurrerad efter mer än 100 år? Bild: Igus GMBH.

På temat Innovation & Tillväxt finns flera artiklar Två av dem jämför vilka medel samhället sätter in för att stimulera ”fria uppfinnare” jämfört med forskare vid universitet och högskolor.

Ina Laura Pieper har erfarenhet av båda systemen. Hon menar att landet riskerar missa unika affärsmöjligheter när systemet missgynnar ”fria uppfinnare”.

Svenska Uppfinnarföreningen, Uppfinnarkollegiet och Svenska Uppfinnarakademien representera tillsammans ca 3000 uppfinnare i Sverige. Ordförandena har skrivit en gemensam artikel. Utgångspunkten är en observation att 80 % av alla nya teknikbaserade företag bildas utanför universitetssfären. Samtidigt får denna sfär totalt sett mycket mer stöd från samhället. De lämnar förslag om i) ett nionde innovationskontor; ii) öka tillgången till privata resurser för investeringar i tidiga skeden tiofalt; iii) Sätt in åtgärder för att stödja immaterialrättsligt skydd.

oncopulseÅrets vinnare av SKAPA-priset presenteras. Det tilldelas årets främsta svenska uppfinning. På bilden syns två av det tre som vann med Oncopulse. Det Karin Bryskhe och Anna Stenstam. Oncopulse har tagit fram en unik metod för att med magnetresonanskamera mäta cellväggens tjocklek. Det sker genom att mäta hur snabbt vatten rör sig in och ut ur en cell. Den geneskapen skiljer mellan cancerdrabbade och andra celler. Det ger lättare, snabbare och säkrare diagnostik och färre onödiga operationer.

Här är länk till Tidningens hemsida med presentation av Oncopulse, Boston Power och Konstruktionstorget på Elmia Subcontractor. Där finns också en banner att klicka på för Dig som vill prenumerera. http://www.uppfinnaren.com/ 

Länk till vårt inlägg om finalister i tävlingen Miljöinnovation. http://evolveu.bloggsida.se/miljoinnovationer/dags-for-miljofest 

(Detta är ett förbetalat inlägg)