GunnarPelered Opcon Powerbox ingår produktionsavtal med Partnertech, Åtvidaberg. Det visar på allvaret i Opcons insatser för klimatet. Powerboxen är en fena på att återvinna spillvärme. Flera glädjande försäljningar har rapporterats under året. Roligast hittills kanske är den lönsamma nischen för energiåtervinning på isolerade industriella anläggningar i Australien.

Bilden av Pélé och gunnar Ericsson har jag tagit av Veckans Affärers omslag från 1966. Brassarna förberedde ju Englands VM med träning i Åtvidaberg. Gunnar var chef för Facit, Åtvidabergs FF och Svenska Fotbollsförbundet. Vilken PR-seger för Facit!

Men någon måste ju tillverka powerboxarna också. Nu har Opcon avtalat med PartnerTech om produktion. Det verkar klokt att köpa kapacitet för produktion i stället för att binda kapital som så väl behövs för koncernens expansion.  Partnertech har ju industrier i Åtvidaberg. Så vi firar med egen bild på två smartskallar i Åtvidaberg. Klicka här för mer information!

Avalet löper initialt i tre år. Det är en avgörande del i Opcons industrialiseringsprocess för volymproduktion av Opcon Powerbox. Produktionsanpassning har redan påbörjats och de första leveranserna
av Opcon Powerbox från PartnerTech sker under andra halvåret 2010.

Men Opcon kommer själv att tillverka kärnkomponenten i Opcon Powerbox. Företaget har
under det senaste året investerat ca 20 mkr i ny maskinpark för att öka möta framtida efterfrågan.

Strukturen anpassas för att inom ett år möjliggöra en produktionstakt på minst 30 Powerbox per år. Inom 18-24 månader ska den kunna växlas upp till en takt motsvarande en Powerbox om dagen.

– PartnerTech är med sitt industriella kunnande, globala försörjningskedja och oomtvistade produktionskompetens en bra partner för Opcon i den industrialiseringsfas vi nu befinner oss i. Det här samarbetet innebär viktig hjälp i produktionsanpassning av produkten med kortare leveranstider och en mer
kostnadseffektiv produktion, men framför allt ger det oss den flexibilitet som krävs för att snabbt kunna ställa om till volymproduktion. Med den potential vi ser globalt för Opcon Powerboxtekniken behöver vi i tid skapa den här typen av industriella men flexibla strukturer som ger oss möjligheten att snabbt växla
upp produktionskapaciteten, säger Rolf Hasselström, vd och koncernchef Opcon.