Opcon mot Lightlab och 10 Miljöinnovationer? Eller produktionsavtal för återvinning av spillvärme mot utvecklingsgenombrott för kvicksilverfri energisparlampa eller tio tidiga innovationer för framtidens miljö. Vilken blir Sveriges bästa miljönyhet i november? Gläd Dig åt alternativen och rösta på den nyhet som gläder Dig mest.

Selanderweb, Miljöinnovationstävlingen 050

1. Spillvärme fick första pris i tävlingen Miljöinnovation. Men egentligen är vår miljö vinnaren, förutom alla finalisterna. De är uttagna för miljöpotentialen av en superjury. Förutom uppmärksamheten får de ett penningpris. Min bild visar Peter Selander med lastsystem för grenar och toppar.

Den största potentialen att ändra livet för många människor finns kanske i SolarCool. Det ska bli ett litet, lätt, billigt kylskåp som drivs bara med solenergi. ”Solarus” är ett sätt att få både värme och el ur en solfångarpanel. Andra spännande finalister som kanske har längre till marknaden var ett system för att ändra en motors kompression beroende på hur den körs och vilket bränsle den går på och kemisk värmelagring i salt samt Bert Harjus Harjugenerator. Denna kaskad av innovationer för att lösa våra miljöproblem är helt enkelt underbar. Rösta på Miljötävlingen!
 

2. lightlabbo-qiu-hong-3_mg_3627aLightlab har i många år utvecklat en kvicksilverfri lågenergilampa. Kvicksilver är riktigt giftigt och ansamlas i näringskedjorna. Det är så giftigt att det blir förbjudet i Sverige för all annan användning än lågenergilampor. Det har varit svårt att få upp tillräckligt hög ljusstyrka. Förra hösten började många hoppas på ett genombrott efter preliminära mätningar som visade gångbara värden(ca 30 lumen/Watt). (Lightlabs bild på VD och Forskningschef)

När mätningarna skulle verifieras av ett erkänt testinstitut i våras nådde man inte upp till dessa kritiska värden. Aktien föll och det hördes röster som andades misstro mot bolaget. Jag hörde med en bloggarvän som kan mycket om lågenergilampor och mätningar. Han sade att det inte är något konstigt med sådana skillnader i mätningar. Det krävs en otrolig noggrannhet vid testmätning. Men nu har Lightlab meddelat att de nått 85 lumen/Watt i mätning av testinstitut. Det är riktigt glädjande! Rösta på Lightlab!

3. powerbox_nr12_april_08Spillvärme är en stor outnyttjad resurs för klimatet. Det finns vid industrier över hela klotet. Opcons Powerbox kan tillvarata spillvärme ned till 55 graders temperatur. En Powerbox ger el motsvarande ett stort vindkraftverk eller uppvärming av 300 villor. Under året har det kommit flera spännande exportförsäljningar, men inga betydande volymer. Det måste ju till. Man kunde fruktat att Opcon skulle göra som så många andra och bygga upp tillverkning själv.  Fruktat, därför att bolaget har många spännande innovationer som kräver kapital för utveckling. Många är ju de företag som expanderat för snabbt. (Opcons bild)

Men Opcon träffade produktionsavtal med Partnertech som är en betydande kontraktstillverkare. Avalet löper initialt i tre år. De första leveranserna av Opcon Powerbox från PartnerTech sker under andra halvåret 2010. Strukturen anpassas för att inom ett år möjliggöra en produktionstakt på minst 30 Powerbox per år. Inom 18-24 månader ska den kunna växlas upp till en takt motsvarande en Powerbox om dagen. Det blir härliga lönsamma vinster för både företag och klimat.  Rösta på Opcon!

Välj det alternativ som gläder Dig mest för vår miljö och rösta senast 15/12 kl. 20.00 längst upp till höger. Du kan också påverka andra genom att kommentera detta inlägg.

LÄNKAR TILL NYHETERNA:

MILJÖINNOVATION: http://evolveu.bloggsida.se/miljoinnovationer/miljoinnovationpriser

LIGHTLAB: http://evolveu.bloggsida.se/borsnoterat/lightlabnovember

OPCON: http://evolveu.bloggsida.se/miljoinnovationer/opcon91130