stenaröntgeglasStenas nya innovation gör det möjligt att förädla delar av kasserade bildskärmar till röntgenglas. – -”Med den nya patenterade produkten kan vi ta tillvara mer glas i elektronikavfallet. Det nya röntgenglaset skyddar mot röntgenstrålning och kan användas exempelvis på sjukhus”, säger Detlef Oertel, ansvarig för forsknings- och utvecklingsprojekt på GRIAG Glasrecycling som ingår i Stena Metallkoncernen. 

Staffan Johansson, VD på GRIAG Glasrecycling berättar vidare:

– Med det nya röntgenglaset blir det möjligt att återvinna glas i TV- och datorskärmar till en ny produkt med miljöfördelar. Oberoende tester visar att strålskyddet är likvärdigt med existerande produkter på marknaden. Produkten har också fullständig genomskinlighet, vilket är unikt jämfört med andra produkter på marknaden. En fördel är att det nya röntgenglaset av återvunnet material kan tillverkas i många storlekar. Klicka här för mer om innovationen!

– Till en början riktar vi oss till verksamheter där det behövs skydd mot strålning från medicinsk utrustning. På sikt är det tänkt att produkten ska kunna användas i fler branscher.

– En av kollegorna inom Stena passerade en säkerhetskontroll på en flygplats med röntgenglaset i bagaget. När hans väska passerade genom kontrollen blev det kolsvart på kontrollskärmen och säkerhetspersonalen blev nyfikna på vad det var.

 GRIAG Glasrecycling, som ingår i Stena Metallkoncernen, har sedan start återvunnit glas från över tio miljoner TV-apparater och bildskärmar på anläggningen utanför Berlin. Klicka här för tidigare inlägg om deras återvninningsinnovationer. http://evolveu.bloggsida.se/miljoinnovationer/stena_1129