LevonCykelLeif Levon sprider glädje. Otroligt roligt att en miljöinnovatör vinner Börs-SM. En bit ner i inlägget hittar Du ett utdrag ur Aktiespararnas pressmeddelande och länk till vår presentation av hans miljöinnovation. Bilderna på innovationen är Leif Levons. 

LevonlampaLeif Levon jobbar som inläsare av talböcker på engelska. Som hobby experimenterade han med belysningslösningar för levitatorer (elektomagnetiska svävare). Det gav en prototyp av en batterilös lampa,som ansamlar befintlig ljus och omvandlar och alstrar ett eget ljus. I mörker får lampan ström
från en sekundärspole enlig Teslas princip.

De två systemen arbetar separat och lagrar ingen energi för framtida bruk. Därför behövs inte elektorkemiska batterier. Driftskostnaden är noll under gynnsamma externa ljusförhållanden i hemmet, på balkongen eller i trädgården. Belysningen bör främst användas i dekorativt syfte. Den passar ej som läslampa. Klicka här för mer om Leif Levon i Börs-SM!

Leifs segrande portfölj steg med nästan 280 procent. Vinnarreceptet var olje- och gruvaktier och framförallt bioteknikbolaget Diamyd. Han vinner därmed 500 000 kronor.  Vid avstämningen den 10 december var portföljen värd nästan 17 000 kronor efter en uppgång med makalösa 276 procent under tävlingsperioden (4 500 kronor investerades vid tävlingens start i slutet av mars). Detta kan jämföras med Stockolmsbörsen (OMXS PI-index) som under samma period gick upp med cirka 45 procent.

Levons lyckade omplacering från olje- och gruvaktier, där PA Resources var största innehavet, till framför allt bioteknikbolaget Diamyd Medical låg bakom segern. Leif gjorde bara en omplacering i den vinnande portföljen, men det räckte som sagt hela vägen.

Totalt var det drygt 4 000 portföljer med i årets upplaga. Tävlingsdeltagarna kunde göra ett obegränsat antal omplaceringar mellan början av april och slutet av november. Allt om Börs-SM kan läsas på www.borssm.se.

Länk till tidigare inlägg med presentation av innovation: http://evolveu.bloggsida.se/miljoinnovationer/leif-levons-eco-lampa