STENA, Opcon eller Kissa för miljön vilken blir bästa svenska miljönyhet i december? De två företag som är bäst på miljönyheter i Sverige mot uppstickaren Åsa med en lättbegriplig enkel nyhet. Det blir spännande! 😉

stenaröntgeglasDe bästa miljönyheterna gäller utveckling som med vinstintresset kan sprida bra miljöbeteende. Vi har valt det bästa ur decembers nyhetsflöde. Ta chansen att påverka genom att kommentera och rösta fram Sveriges bästa miljönyhet i december!  Nätröstningen avslutas till onsdag 13/1 kl. 17.

STENA kan nu göra röntgenglas av kasserade bildskärmar. En ny patenterad metod ökar återvinningsandelen i elektronikavfallet. Det nya röntgenglaset skyddar mot röntgenstrålning. Strålskyddet är likvärdigt med existerande produkter på marknaden. Produkten har också fullständig genomskinlighet, vilket är unikt på marknaden. Bilden är Stenas. Rösta på Röntgenglas!

legoplanesatgatesMiljöfördelar vid varje gate på flygplatser. Det är potentialen för en teknik Opcons dotterbolag Svenska Rotor Maskiner utvecklat i samarbete med Nya Zeelandsföretaget Cavotec MSL. Den har fått ett kommersiellt genombrott. Det gäller luftkonditionering till Bahrains flygplats. Systemet expanderar torr komprimerad luft för att kyla parkerade flygplan. Idag behövs 200 till 600 liter bränsle i timmen för att kyla planen. Det nya systemet är helt fritt från köldmedier. Istället används luft för kylning vilket innebär ytterligare miljöfördelar. Dessutom kan tiden det tar att kyla ner ett flygplan halveras. Bilden på legoplan vid gates kommer från Flickr. Rösta på Flygkylning.

TowaaskurenGuldkannan Towa har nått industriell produktion. Det är snabbt marscherat! Towa är potta och vattenkanna i ett. Ditt kiss är ju med lämplig vattenspädning bra gödsel för trädgården. Innovatören Åsa Lövberg visade prototypen på flera mässor i våras. Gensvaret blev stort. Många ville köpa direkt. Men det fanns bara en prototyp. En maskin för att formpressa plast skulle kosta en miljon. Så nu har Åsa bildat Guldkannan AB. En tillverkare av formsprutningsmaskiner i Småland har gått med. Idealiskt att engagera i industriellt samarbete på detta sätt. Bilden tillhör Guldkannan. Rösta på Guldkannan!

Vi vill glädja våra besökare. En positiv nyhet om en miljöinnovation ger hopp om bra miljölösningar. Vi hoppas det gör Dig glad. Vilken nyhet tycker Du är bäst på det? Det är den bästa nyheten. Passa på att påverka andra med kommentarer! Rösta längst upp i höger kolumn!

Vill Du veta mer? Kolla våra länkar till tidigare inlägg!

Länk till inlägg om Röntgenglas ur bildskärm: http://evolveu.bloggsida.se/miljoinnovationer/stena_1215

Länk till flygplanskylning vid gate: http://evolveu.bloggsida.se/miljoinnovationer/opcon-ky-plan

Länk till Towa i industriell produktion: http://evolveu.bloggsida.se/miljoinnovationer/towa91