TowaaskurenGuldkannan AB med nyheten att Towa nu produceras industriellt leder omröstningen om bästa miljönyhet i december. Den som ser Towa, till vänster kan ju tro att grabbar inte får vara med. Men innovatören Åsa tipsar alla grabbar om användningen. ”För övrigt hoppas jag att killar placerar Guldkannan på toastolen eller en liten pall. Dessutom behöver de inte ha sitsen på behållaren, då är det betydligt lättare att träffa.” STENA och Opcon är de två företag som är bäst på miljönyheter i Sverige. Ska de komma igen på spurten? Klicka här för att rösta och för mer information om tre glada miljönyheter i december!

stenaröntgeglasDe bästa miljönyheterna kan med vinstintresset  sprida bra miljöbeteende.   Nätröstningen avslutas till onsdag 13/1 kl. 17.

STENA kan nu göra röntgenglas av kasserade bildskärmar. En ny patenterad metod ökar återvinningen i elektronikavfallet. Det nya glaset skyddar mot röntgenstrålning. Strålskyddet är likvärdigt med existerande produkter på marknaden. Det har också fullständig genomskinlighet. Bilden är Stenas. Rösta på Röntgenglas!

legoplanesatgatesMiljöfördelar vid varje gate på flygplatser. Det är potentialen för en teknik Opcons dotterbolag Svenska Rotor Maskiner utvecklat i samarbete med Nya Zeelandsföretaget Cavotec MSL. Den har fått ett kommersiellt genombrott. Det gäller luftkonditionering till Bahrains flygplats. Systemet expanderar torr komprimerad luft för att kyla parkerade flygplan. Idag behövs 200 till 600 liter bränsle i timmen för att kyla planen. Det nya systemet är helt fritt från köldmedier. Istället används luft för kylning vilket innebär ytterligare miljöfördelar. Dessutom kan tiden det tar att kyla ner ett flygplan halveras. Bilden på legoplan vid gates kommer från Flickr. Rösta på Flygkylning.

Guldkannan Towa har nått industriell produktion. Towa är potta och vattenkanna i ett. Ditt kiss är ju med lämplig vattenspädning bra gödsel för trädgården. Innovatören Åsa Lövberg visade prototypen på flera mässor i våras. Gensvaret blev stort. Många ville köpa direkt. Men det fanns bara en prototyp. En maskin för att formpressa plast skulle kosta en miljon. Så nu har Åsa bildat Guldkannan AB. En tillverkare av formsprutningsmaskiner i Småland har gått med. Idealiskt att engagera i industriellt samarbete på detta sätt. Bilden tillhör Guldkannan. Rösta på Guldkannan!

Vi vill glädja våra besökare. En positiv nyhet om en miljöinnovation ger hopp om bra miljölösningar. Vi hoppas det gör Dig glad. Vilken nyhet tycker Du är bäst på det? Det är den bästa nyheten. Passa på att påverka andra med kommentarer! Rösta längst upp i höger kolumn!

Vill Du veta mer? Kolla våra länkar till tidigare inlägg!

Länk till inlägg om Röntgenglas ur bildskärm: http://evolveu.bloggsida.se/miljoinnovationer/stena_1215

Länk till flygplanskylning vid gate: http://evolveu.bloggsida.se/miljoinnovationer/opcon-ky-plan

Länk till Towa i industriell produktion: http://evolveu.bloggsida.se/miljoinnovationer/towa91