Baldos II gör 15 bilmil/liter. 😆 Minibilen är röd som ett lingon. Den är tillverkad av studenter vid Luleå tekniska universitet. Igår bevisades att den är Sveriges bränslesnålaste bil vid test och prestandakörning i Noliahallen i Piteå.

BaldosII_Erica– Jag är jättenöjd med resultatet, vi ligger i världsklass i testvärde även om bilen just nu är lite för tung för tävlingarna i sommar i Lausitz, säger Kristian Eriksson som är projektledare.

De mätningar som gjordes vid körningar i Noliahallen på torsdagen visar att Baldos II förbrukar motsvarande 0,065 liter bränsle per mil. Baldos II är godkänd av Svensk Bilprovning för trafik på svenska vägar. Testet visar att den idag kan köra 152,2 kilometer på en liter bränsle. Trots högre hastighet vid en andra testomgång ökade inte bränsleförbrukningen nämnvärt, vilket gläder bilens förare Erica Strömberg, på bilden av Leif Nyberg. Hon kommer passande nog från biltestkommunen Arjeplog. Klicka här för mer om Baldos II.

– Det är klart att det är roligt och dessutom får jag nu möjlighet att köra bilen innan sommarens tävlingar i Lausitz i Tyskland, säger Erica Strömberg som läser maskinteknik vid Luleå tekniska universitet.

Team Baldos vid Luleå tekniska universitet står bakom testet. Det är sista års studenter från olika civilingenjörsprogram som samarbetar i Baldosprojektet. I flera år har nya studentteam utvecklat konceptbilar vilket är en praktisk del i deras utbildning. Baldosteamet har gjort sig kända för att prestera toppresultat vid tävlingen Shell Eco Marathon i Frankrike 2008. Jfr. länk längst ner. Lingonröda Baldos II lyckades, på grund av motorkrångel, inte lika bra under fjolårets upplaga av Shell Eco Marathon i Tyskland.

Men Baldosteamet fortsatte ändå utvecklingen av Baldos II. För någon månad sen godkändes av två besiktningsorgan, både av SFRO, Sveriges fordonsbyggares Riksorganisation och inte minst av Svensk Bilprovning. Nästa steg är att färdigställa Baldos II för en ny upplaga av Shell Eco Marathon som sker i Tyska Lausitz i början av maj 2010. En Baldos II som, jämfört med fjolåret, är en het kandidat till toppresultat i årets upplaga av Shell Eco Marathon, vilket bevisades vid bränsletestet på torsdagen.

Länk till våra tidigare inlägg om Baldos. Tyvärr är filmen borttagen från Youtube av användaren men jag ska fråga dom vad det beror på: http://evolveu.bloggsida.se/?s=baldos