båttvättBoatwasher rapporterar succé för sin metod att slippa giftiga båt bottenfärger genom att tvätta båten. Förra sommaren kom verksamheten i gång. Båtbottentvättarna i Kolström, Nynäshamn, Gävle-trakten, Lidingö (Käppala), Vaxholm och Trosa besöktes då av 1961 motorbåtar och 114 segelbåtar.Flera av dem gjorde återbesök, när beväxningen blivit besvärande igen. Bild från Boatwasher Sweden AB. Klicka här för vidare infomration inkl. båtägares uppfattning.

Boatwasher raporterar att båtägarna var mycket belåtna med resultatet. Bland de positiva kommentarerna märks särskilt att bränsleförbrukningen hållits tillbaka och att fartresurserna bibehållits.

Ett exempel på nöjd båtägare:

Vi har en motorbåt av typen Silver Eagle Cabin. Det är finsk cabinbåt med inombordsmotor, längd 6,30 meter. Båten är från 2004 och har aldrig varit bottenmålad. Det är av miljöskäl vi vill undvika måla båten i botten. Inte h eller vill vi riskera att få på en färg som inte är kompatibel med aluminium.Vanligen har vi torrsatt båten några gånger per säsong och borstat ren botten för hand för att få bort all beväxning.

Efter att ha provat båtbottentvätten i Käppala hoppas vi att den kommer att finnas kvar. Det var mycket enklare att tvätta där än att lyfta upp båten på slip. Efter tvätten ökade farten 3,6 knop vid samma varvtal.

Som sagt hoppas tvätten finns kvar. Vi har rekommenderat den till alla våra båtvänner och många fler kommer att prova nästa säsong.

Henry Duhs, Civilekonom. Förordnad av Stockholms Handelskammare som värderingsman och båtbesiktningsman,Resurs Sjöassistans, SBU besiktningsman.

Tvättpriserna varierade beroende på båtens storlek. De var för segelbåtar 200-350 kr. och för motorbåtar 200-500 kr. På alla ställen fortsättar verksamheten under 2010. På Lidingö blir det nog på annan plats än Käppala

Dåvarande VD för Boatwasher Sweden G.O. Douglas säger:

Kommentarer från G O Douglas för Boatwasher Sweden AB:

”Vi ser 2009 års resultat som ytterligare ett exempel på att vår metod Bottentvätt i vattnet med uppsamling nu blivit erkänd och accepterad av båtägarna.

Vi räknar med att nya platser för bottentvättar kommer att offentliggöras under vårvintern som ett resultat av det allmänt ökande intresset samt möjligheterna till Lova- och  EU-bidrag”.

.