U&K20096omslagFjolårets sista härliga nummer av Uppfinnaren & Konstruktören bådar gott inför 2010. Där beskrivs både stora och små innovationer att glädja sig åt. Detta nummer har också en mer allvarlig touche, med ett visst fokus på immaterialrätt. Omslagspojkarna berättar om Rolling Optics och argumenterar för ett statligt patentförsvarsbolag.

 Rolling Optics har utvecklat och tillverkar en helt ny generation av kristallklara hologram med 3D-djup. Deras hologram är extremt svåra att kopiera. Därför duger de som en säkerhetsetikett för t ex läkemedel, kosmetika, elektronik och mjukvara. Håkan Lans argumenterar för att innovatörer behöver ett starkare stöd för sin uppfinningar. I slutet av inlägget hittar Du länkar till båda dessa artiklar.

maxtruckRedaktören har intervjuat Peggy Bengtsson om hur man i branschen se på dessa frågor. Hon är ordförande i Sveriges Patentbyråers förening. Hon berättar att de större företagen nästan alltid söker Europapatent, medan mindre företag och enskilda uppfinnare söker patent i Sverige. Jag tycker hon förringar de problem som Håkan Lans tar upp som gör det mycket svårt små uppfinnare att försvara sin rätt. Min krönika om Upphovsrätt i EU-projekt hittar Du här på sidan EU-stöd.

Maxtrucken är en riktig höjdare. Tänk bara på allt lageerutrymme den kan spara!Den har fyra st. maxhjul. De lutar 45 grader mot hjulaxeln och är var för sig fullt styrbara. De bakre hjulen har pnedelaxlar som ökar stabilitet och höjer komforten. Hjulen i kombination med unik programvara ger föraren total frihet att flytta trucken horisontellt i alla riktningar. Rotation kan också ske fritt med utgångspunkt från gaffeln till truckens centrum. Bild; Maxtruck.

elektrospinnanofilterFrån begriplig mekanik till betydligt svårare (för mig i alla fall) nanofibrer, Elektrospinning av nanofibrer – smaka på det! Forskarna vid SWEREA-IVF har med Filton AB lyckats föra bättre luftfilter med lägra energiförbrukning. Nanofibrer är 50-1000 nanometer. (1 nanometer = 10 upphöjt till -9 meter) Dessa fibrer har en mycket stor yta. Därför kan de fånga upp mycket små partilar i ett flöde utan att orsaka tryckfall. Bild: Swerea.

UNOpall Från den komplicerade innovationen till den lättfattliga, UNO är en stapelbar pall som varje barn kan sätta sin egen prägel på genom att måla, rita eller klistra på den. Den tillverkas i återvunnen formpressad fiberpapp. Fiberriktningen i kartongne är stark i sig, Men om man korsar fibrerna och tillsätter lim blir det mycket starktare. Bild: GylldorfSvallin .

Finecut AB presenterar också en ny typ av vattenskärmaskiner. Den ger fina snitt och detaljer med hög noggrannhet. Resultatet blir betydligt finare än vi miniatyrlaserbearbetning. Skärstrålen kan ge en snittbredd på ner till 0,2 mm. Det är bara en femtedel av lägsta snittbredd hos dagens maskiner. Det ger förstås helt nya möjligheter att skära små fina produktformer med hög noggrannhet i de flesta material.    

Länk till sidan med artiklarna om Rolling Optics och om Håkan Lans syn på patentskydd. Där har Du också möjlighet att prenumerera. http://www.uppfinnaren.com/

Vill Du se så mycket roligt det finns i förra och förförra numret, så klicka på resp.
-http://evolveu.bloggsida.se/miljoinnovationer/uk20095
-http://evolveu.bloggsida.se/bloggen/uk20094
DETTA ÄR ETT FÖRBETALT INLÄGG.