PeepoobagpojkePeepooples Peepoo-toalett har valts till ”Top 10 Business ideas 2010” av Springwise.com. Det är ett oberoende internationellt innovationsnätverk. 😆 Peepoo är självsanerande och biologiskt nedbrytbar. Billerud utmärker sig åter på miljösidan och är med och tar fram den första storskaliga produktionsanläggningen. (Foton från Ecosan hos flickr)

 Peepoobagflicka– Nomineringen till ”Top 10 Business ideas 2010” innebär att många människor tror på Peepoo som idé och innovationsföretag. Det är underbart att få en bekräftelse internationellt på att Peepoo är en innovativ och hållbar lösning på ett gigantiskt världsproblem. Vi har ett mycket spännande år framför oss! säger Camilla Wirseen, Project Director Peepoople. Klicka här för mer roligt inkl. bild på påsar i jord!

 Peepoo fungerar efter användning som gödsel. Den är tillverkad av biologiskt nedbrytbar plast och innehåller urea som inaktiverar patogenerna (bakterier, virus och parasiter) i fekalierna. Peepoo är en högteknologisk lågkostnadsprodukt som varken kräver initiala investeringar,tillgång till vatten eller fast infrastruktur.

Under 2008-2009 har Peepoople genomfört lyckade fälttester i Kenya och Bangladesh i samarbete med internationella partners. Under 2010 kommer Peepoo-toaletten att lanseras och testas i storskaliga pilotprojekt med cirka 20 000 personer i Kenya och Bangladesh. Den första storskaliga produktionsanläggningen utvecklas i samarbete med Billerud. Toaletterna kommer att kunna börja levereras till pilotprojekten och marknaden under hösten 2010.

Peepoople fick i december 2009 7,4 miljoner av Vinnova, inom ramen för miljöinnovationer. Detta som stöd för pilotprojekten i Kenya och i Bangladesh. I september 2010 ska den första högkapacitetsproduktionsanläggningen börja leverera Peepoo-påsar.

 Peepoople valdess ut som ett av de runt 30 företag som får dela på totalt 150 miljoner kronor. De delområden inom utlysningen som Peepoople adresserar är Hållbar stadsutveckling och Hållbart utnyttjande av naturresurser.

 – Vi ser detta som en värdefull bekräftelse på potentialen och konkurrenskraften i Peepoo som lösning på ett av världens största problem, säger Karin Ruiz VD för Peepoople.

Faktum är att 2,6 miljarder människor i världen saknar tillgång till en toalett. Varje år dör 1,8 miljoner människor till följd av diarrésjukdomar, varav 90 procent är barn under fem år. Slumområden världen över växer explosionsartat. I dag bor över 1 miljard människor i dessa extremt tätbefolkade områden där avsaknaden av sanitetslösningar får mycket allvarliga hälso- och miljömässiga konsekvenser. Peepooples mission är att alla människor som så önskar skall ha tillgång till en värdig och hygienisk toalett.

 Tidigare inlägg med Peepoople hittar Du på: http://evolveu.bloggsida.se/?s=peepoople

Länk till presentation av Billeruds bästa miljönyhet i http://evolveu.bloggsida.se/miljoinnovationer/oktoberbast

Peepooples hemsida: www.peepoople.com

Springwise hemsida: www.springwise.com