Bajspåsen, Peepooples Peepoo-toalett har valts till ”Top 10 Business ideas 2010″ av Springwise.com. Det är ett oberoende internationellt innovationsnätverk. Det röstades fram som bästa miljönyhet i januari av våra besökare. Peepoo är självsanerande och biologiskt nedbrytbar. Billerud utmärker sig åter på miljösidan och är med och tar fram den första storskaliga produktionsanläggningen. Kolla gärna videon på 4 minuter! Du hittar länk till Peepooples hemsida med namnet Bionedbrytbar Bajspåse i kategorin Avfall:Åter/Renas bland våra länkr till Miljöinnovation i höger kolumn.(Foton från Ecosan hos flickr).

[youtube]oz2KikG6fyY&feature=related[/youtube]

PeepoobagpojkeNomineringen till ”Top 10 Business ideas 2010” innebär att många människor tror på Peepoo som idé och innovationsföretag. Det är underbart att få en bekräftelse internationellt på att Peepoo är en innovativ och hållbar lösning på ett gigantiskt världsproblem. Vi har ett mycket spännande år framför oss! säger Camilla Wirseen, Project Director Peepoople. Klicka här för mer roligt!

 Peepoo fungerar efter användning som gödsel. Den är tillverkad av biologiskt nedbrytbar plast och innehåller urea som inaktiverar patogenerna (bakterier, virus och parasiter) i fekalierna. Peepoo är en högteknologisk lågkostnadsprodukt som varken kräver initiala investeringar,tillgång till vatten eller fast infrastruktur.

Peepoople kvinnaUnder 2008-2009 har Peepoople genomfört lyckade fälttester i Kenya och Bangladesh i samarbete med internationella partners. Under 2010 kommer Peepoo-toaletten att lanseras och testas i storskaliga pilotprojekt med cirka 20 000 personer i Kenya och Bangladesh. Den första storskaliga produktionsanläggningen utvecklas i samarbete med Billerud. Toaletterna kommer att kunna börja levereras till pilotprojekten och marknaden under hösten 2010.

 – Vi ser detta som en värdefull bekräftelse på potentialen och konkurrenskraften i Peepoo som lösning på ett av världens största problem, säger Karin Ruiz VD för Peepoople.

Faktum är att 2,6 miljarder människor i världen saknar tillgång till en toalett. Varje år dör 1,8 miljoner människor till följd av diarrésjukdomar, varav 90 procent är barn under fem år. Slumområden världen över växer explosionsartat. I dag bor över 1 miljard människor i dessa extremt tätbefolkade områden där avsaknaden av sanitetslösningar får mycket allvarliga hälso- och miljömässiga konsekvenser. Peepoople tar med sin innovativa och patenterade engångstoalett Peepoo ett helt nytt grepp för att lösa sanitetsproblemen i utvecklingsländerna.

PeepoobagflickaPeepoo är en högteknologisk lågkostnadsprodukt som varken kräver initiala investeringar, tillgång till vatten eller fast infrastruktur. Peepoo konceptet är baserat på forskningsresultat från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) och Kungliga Tekniska Högskolan (KTH). Upphovsmannen är Anders Wilhelmson, arkitekt och professor på KTH i Stockholm. Industriella partners inkluderar bl.a. Billerud och BASF. Peepoople grundades 2006 och har sin bas i Stockholm.

Under 2008-2009 har Peepoople genomfört lyckade fälttester i Kenya, Bangladesh och Indien. Under 2010 kommer Peepoo-toaletten att lanseras i storskaliga pilotprojekt i Kenya och Bangladesh, och den första högkapacitetsproduktionsanläggningen skall börja leverera Peepoos i augusti 2010.

Länk till nyheten från Peepoople: http://evolveu.bloggsida.se/miljoinnovationer/peepoople100131 

Länk till beskrivning av Nätröstningen: http://evolveu.bloggsida.se/miljoinnovationer/miljonyhet-januari