PermafoilprincipNedan en gammal artikel om miljöteknikens Permafoil. Många har ringt mig och frågat om tapeten. Jag sökte ägaren och bad genom hans sekreterare att han skulle ringa. Det struntade han i och därför antar jag att Antiradontapeten ej finns.

Företaget har lagt upp en fin pricipsskiss på sin sajt. Den förklarar hur Radontapeten håller Radonet utanför inomhusluften. En tapet sätts upp som en vanlig tapet och hindrar väggarna från att avge radon till rummen. Permafoil radontapet är 0,3 mm tjock och består av ett yttre och inre skikt av papper, däremellan tre radontäta polymerskikt. Det är en miljövänlig produkt, de ingående materialen används i bl.a. livsmedelsförpackningar.

Permafoil sätts upp som en vanlig tapet, den kan målas eller tapetseras över. Större sprickor mellan t ex vägg och golv bör spacklas före tapetsering. Spikhål eller små skador på tapeten förändrar inte märkbart radontätheten. Något gastryck från radonet uppstår inte.

Vår nyhet om tapeten nominerades för webröstning om bästa miljönyhet i spetember 2009. Vi har tidigare presenterat Permafoil i mer detalj på: http://evolveu.bloggsida.se/miljoinnovationer/permafoil-radon