atlas copcoAtlas Copco presenterar nya energieffektiv teknik för luftblåsning. Den har mycket bred tillämpning. Det kan vara rena bingovinsten för klimatet. 😛 ZS-blåsmaskinen bygger på skruvteknik. Skruvtekniken är i genomsnitt 30 procent mer energieffektiv jämfört med lobteknik. Den sparar energi i många olika tillämpningar. Bild från Atlas Copcos hemsida. Klicka här för mer information och länkar!

Enligt Atlas Copco är tekniken överlägsen vid exempelvis hantering av spillvatten, pneumatisk transport samt framställning av elkraft, mat och dryck, läkemedel, kemiska ämnen, papper och pappersmassa, textilier, och cement. Denna breda tillämpning gör att den får stor betydelse för klimatet.

Mest lönsam blir denna teknik i kommunala och industriella anläggningar för hantering av spillvatten. Där svarar luftblåsmaskiner ofta för upp till 70 procent av de sammanlagda elkostnaderna. Här livnär sig miljontals bakterier på organiskt avfall, bryter upp det i koldioxid, kvävgas och vatten. Eftersom bakterier behöver syre blåses stora mängder luft in i luftningsbehållarna.

Atlas Copco är ett av de stora svenska börsföretagen som jag tror gör mycket för miljöinnovationer. Men de skryter inte med det. Det de gör får lätt stora effekter, för de har redan en marknadsorganisation med starka kundrelationer att föra ut innovationerna med. Vi har tidigare bloggat om deras samarbete med ANS, vår länk Minifriktionsyta i kategorin FörnyarMtrl/Energi i höger kolumn. Här är inlägget: http://evolveu.bloggsida.se/miljoinnovationer/ans-2

Länk till Atlas Copcos pressmeddelande: http://www.mynewsdesk.com/se/view/pressrelease/atlas-copco-presenterar-sina-energieffektiva-blaasmaskiner-med-skruvteknik-382827?utm_source=alert&utm_medium=email&utm_campaign=Alert